Statele UE cu PNRR-uri aprobate în aprilie vor primi primele finanțări în iunie

sinca_noua2_2014071108

Toate detaliile pachetului de revenire economică europeană au fost publicate pe 18 februarie în Jurnalul Oficial al UE, deci toate statele membre, care până în prezent au trimis la Bruxelles schițe ale planurilor naționale, pot începe să depună documentele formale în baza cărora le sunt acordate finanțări.

Ministrul portughez a precizat că este de datoria celor 27 de mebri UE să încheie rapid formalitățile de aprobare a veniturilor proprii la bugetul UE, Președinția portugheză exprimând speranța că procesul de poate încheia până la jumătatea lunii aprilie.

”Până la finalul lunii aprilie ar trebui să avem toate condițiile create pentru a da posibilitatea Comisiei Europene să emită obligațiuni pentru a putea finanța planurile naționale”, a afirmat Nelson de Souza

În ceea ce privește fondurile structurale – alocate prin bugetul multianual UE – oficialul portughez a precizat că acesta este deja ”un dosar închis”, care ar urma să primească aprobarea finală a Comisiei tot în aprilie.

Potrivit informațiilor publicate în media europene, 19 state membre au trimis comisiei drafturi ale planurilor naționale de relansare și reformă. Statele care nu au transmis nimic Bruxellesului sunt Luxembourg, Țările de Jos, Irlanda, Austria, Lituania, Polonia, Malta și Estonia.

Toate celelalte 19 state au primit din partea Comisiei Europene observații în legătură cu documentele transmise, acestora lipsindu-le în principal, potrivit observațiilor făcute de experți europeni, ținte specifice, obiectivele intermediare și, în general, ambiția la capitolul reforme.

Mecanismul de redresare și reziliență pune la dispoziția statelor membre 670 miliarde euro, granturi și credite.

În baza formulei de alocare stabilite de Bruxelles pentru toate statele membre, România are o alocare de aproximativ 30 miliarde euro – parte granturi, parte credite.

În ceea ce privește România, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a finalizat procesul de consultare publică pe marginea PNRR, iar la începutul lunii martie va transmite la Bruxelles o primă variantă a acestui plan.
Stalele membre și Comisia Europeană vor parcurge un proces complex de consultare pe marginea acestor planuri, urmând ca forma definitivă să fie oficial depusă în aprilie.