Investițiile străine au scăzut la jumătate, la nivel mondial. Doar China a continuat să performeze

În prima jumătate a anului, nivelul investițiilor străine directe în China a fost similar celui din S1 2019, în schimb în SUA și Uniunea Europeană volumul acestora s-a redus drastic.

Este un nou indiciu că a doua cea mai mare economie a lumii a avut mai puțin de suferit de pe urma pandemiei, scrie Wall Street Journal.

La nivel global, investițiile străine au scăzut la jumătate, în raport cu 2019, potrivit unui raport al Convenției Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (Unctad).

Însă, în timp ce în Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană volumul acestora s-a diminuat cu 61% și, respectiv, 29%, în China s-a redus cu doar 4%.

China a atras investiții străine în valoare de 76 de miliarde de dolari, în timp ce în SUA acestea au însumat 51 de miliarde de dolari. Până acum, SUA era în mod tradițional principala destinație pentru extinderea companiilor, în timp ce China ocupa locul secund.

În martie, atunci când China era epicentrul pandemiei de coronavirus și o parte importantă a sistemului financiar chinez a fost blocată, Unctad prevedea o scădere a investițiilor în statul asiatic cu 15%, în 2020.

Cu toate astea, sistemul financiar chinez a repornit, iar ulterior țara a ținut pandemia în frâu, impunând unele restricții pe termen scurt, în timp ce Statele Unite și Europa au intrat în carantină, iar acum se confruntă cu un reviriment al cazurilor noi de infectare.