DECIZIE

 UE nu recunoaște rezultatul alegerilor din Belarus și anunță sancțiuni împotriva unui număr ”substanțial” de oficiali de la Minsk

3

Liderii UE au aprobat miercuri impunerea de sancțiuni împotriva unui număr ”substanțial” de persoane vinovate de fraudarea alegerilor din Belarus și de violențele la adresa protestatarilor, a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului.

”Uniunea Europeană este solidară cu poporul din Belarus și nu acceptăm impunitatea nimănui. Violențele manifestate la adresa protestatarilor pașnici sunt șocante și de neacceptat”, a transmis presei Charles Michel.

Criza din Belarus a izbucnit după anunțarea rezultatelor oficiale de la alegerile din 9 august, care au anunțat victoria cu 80% a lui Alexander Lukasenko.

”Susținem ferm  dreptul oamenilor din Belarus de a-și determina propria soartă, iar UE va impune în scurt timp sancțiuni unui număr substanțial de persoane responsabile de violență, represiune și fraudă electorală”, a afirmat Charles Michel, care însă nu a nominalizat nicio persoană care ar putea fi vizată de aceste sancțiuni și nici tipul sancțiunilor.

”Alegerile din Belarus nu au fost nici corecte, nici libere, iar din aceste motive rezultatele nu pot fi recunoscute”, a afirmat și Angela Merkel într-o conferință de presă separată.

Cancelarul țării care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului a condamnat și ”violențele brutale” împotriva manifestațiilor pașnice din Belarus.