Bruxelles-ul a decis: Tarile care incalca statul de drept NU vor mai primi fonduri europene

 

Pentru prima data in istoria Uniunii Europene, tarile care au abateri de la respectarea normelor statului de drept, de la principiile democratice si de la obiectivele climatice, vor fi marginalizate de comunitatea europeana la acordarea fondurilor europene.

 

Acordarea fondurilor europene va fi conditionata de respectarea principiilor democratice si a statului de drept, precum si de obiective climatice, a anuntat presedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de AFP. ”Este prima data in istoria Europei cand bugetul este legat de obiective climatice si de respectarea statului de drept pentru acordarea finantarilor”, a spus oficialul.

 

Si presedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a vorbit despre noul mecanism de acordare a fondurilor europene, care va proteja  interesele financiare ale Uniunii si va facilita un control mai strict asupra bugetului UE.

 

”Comisia Europeana a propus un instrument pentru a lua masuri cu majoritate calificata in cazul incalcarii statului de drept. A fost luat un angajament foarte clar pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii si a controla mai strict fondurile europene”, a explicat aceasta.