Schemele de intervenție ale guvernelor din Zona Euro au redus semnificativ pierderile salariaților, dar și șomajul

Veniturile gospodăriilor s-au diminuat cu 7% în perioada de carantină, dar ar fi scăzut cu 22% în absența intervenției statelor.

Un studiu publicat de Banca Centrală Europeană și citat de Reuters arată că cea mai eficientă metodă de intervenție a guvernelor din Zona Euro pentru protejarea veniturilor salariale a fost subvenționarea muncii parțiale, prin plata diferenței de salariu de către guvern. Astfel, companiile au putut păstra un număr mai mare de angajați, pe care i-ar fi concediat în absența subvențiilor guvernamentale.

Fără aceste scheme de subvenționare, consacrate pe un model german din 2009, gospodăriile din Zona Euro ar fi pierdut 22% din veniturile lor de natură salarială pe perioada carantinei, dar pierderea efectivă a fost de doar 7%. Estimarea BCE este că impactul se va diminua la 3%, pe măsură ce activitatea este reluată iar schemele de șomaj tehnic și muncă parțială ajung la final. În cinci țări analizate din Zona Euro, analizate de BCE, au fost peste 35 de milioane de angajați care au beneficiar de acest tip de subvenție, iar aceasta este și explicația unei creșteri a șomajului la doar 7,3% în aprilie, la jumătate față de Statele Unite.

În România guvernul nu a subvenționat plata diferenței salariale pentru muncă parțială, preferând să plătească sub forma șomajului tehnic 85% din salariul celor care nu au putut lucra din cauza stării de urgență.

Sursa BCE