Japonia, a treia economie mondială, a intrat în recesiune

 

Economia Japoniei a intrat în recesiune tehnică prin înregistrarea unei scăderi a produsului intern brut (PIB) pentru al doilea trimestru consecutiv.

În T1 / 2020 PIB-ul nipon a scăzut cu o rată anualizată de 3,4%, după ce se contractase  cu 7,3% în ultimul trimestru din anul trecut.

Impactul pandemiei asupra cererii și ruperea lanțurilor de aprovizionare au afectat cea de a treia cea mai mare economie din lume (exceptând UE, în ansamblu), exporturile nipone scăzând în cel mai mare ritm de după cutremurul devastator din 2011, potrivit datelor oficiale citate de Reuters.

Mai întâi au scăzut exporturile spre China, începând din februarie, apoi a urmat un val de scăderi ale livrărilor spre Europa și Statele Unite.

Nici producătorii niponi de calibru global nu au fost scutiți de impactul pandemiei. Toyota Motor Corp a anunțat că se așteaptă la o reducere a producției în Japonia cu 80% pe întreg anul 2020.

Pentru trimestrul în curs este de așteptat o contracție și mai mare, din cauza scăderii consumului ca urmare a erstricțiilor anti-pandemice: „Este clar că economia a suferit un declin și mai adânc în acest trimestru. Japonuia a intrat în recesiune”, a declarat Yuichi Kodama, economistul șef al Institutului de cercetare Meiji Yasuda.

Guvernul de la Tokyo a anunțat deja un pachet de stimulare a economiei de 1.100 miliarde deu dolari, iar Banca Japoniei și-a extins operațiunile pentru a doua lună consecutiv în aprilie.