Criza pandemiei a dezvăluit ”dependența morbidă” a UE de China și India în materie de produse farmaceutice

© multimedia.europarl.europa.eu

În contextul crizei provocate de coronavirus, mai multe vulnerabilități ale Uniunii Europene au început să fie resimțite de cetățenii săi europeni.

Comisia Europeană afirmă faptul că această criză arată ”dependența morbidă” a Uniunii Europene față de China și India în materie de produse medicale, relatează Agerpres.

”Această criză a dezvăluit dependenţa noastră morbidă de China şi de India în materie de produse farmaceutice”, a declarat Vera Jourova în cursul unei dezbateri la televiziunea publică cehă.

Vicepreședinta Comisiei Europene susține că ”o schimbare radicală” trebuie să aibă loc în Uniunea Europeană, acest lucru fiind posibil printr-o intensificare a producției proprii.

”Vom trece în revistă lanţurile (de aprovizionare), vom încerca să diversificăm şi, la modul ideal, să producem cât de mult este posibil în Europa”, a subliniat ea.

Executivul European susține că lecția a fost învățată: ”Aceasta este o mare lecţie pe care am învăţat-o”, a mai adăugat Vera Jourova.

Reamintim că Parlamentul European, reunit în sesiune plenară extraordinară la Bruxelles, a dat vineri undă verde printr-un vot prin procedură de urgență pachetul de 3 miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru domeniul sanitar al Uniunii Europene și adoptat deja de Consiliul Uniunii Europene.

Inițiativa va permite achiziționarea de materiale medicale urgente, cum ar fi măști și echipamente respiratorii, transportul echipamentelor medicale și al pacienților din regiunile transfrontaliere, finanțarea recrutării mai multor profesioniști în domeniul sănătății care să poată fi trimiși în zonele cele mai afectate din întreaga Uniune Europeană, precum și sprijinul acordat statelor membre pentru organizarea unor spitale de campanie mobile.

O sumă totală de 3,08 miliarde euro din bugetul UE va fi canalizată în principal prin Instrumentul de sprijin de urgență (2,7 miliarde euro) și prin intermediul rescEU (380 milioane euro). Cele 300 de milioane euro pentru rezerva de echipamente medicale și de protecție rescEU sunt adăugate celor 80 de milioane de euro deja alocate luna trecută.

De asemenea, acest vot survine și în contextul în care România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziție necesare pentru constituirea unei rezerve a Uniunii Europene pe teritoriul țării noastre. Sub acest cadru, României i-a fost oferit un grant de 10 milioane de euro pentru achiziția primelor 150 de ventilatoare. De altfel, inițiativa de înființare rezervei strategice medicale sub auspiciile Mecanismului UE de Protecție Civilă (rescEU) a fost promovată ca prioritate a președinției României la Consiliul UE, în prima jumătate a anului 2019

Prin noile măsuri Comisia Europeană va fi în măsură: să achiziționeze direct sprijin de urgență în numele statelor membre și să distribuie echipamente medicale, cum ar fi măștile și dispozitivele de protecție respiratorie; să sprijine financiar și să coordoneze nevoile urgente, cum ar fi transportul de echipamente medicale și de pacienți în regiunile transfrontaliere; să sprijine construirea de spitale de campanie mobile.