Comisia Europeană va propune un nou proiect de buget multianual pentru a răspunde crizei coronavirus

Comisia Europeană va propune un nou proiect de buget multianual al UE pentru a a face faţă consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus, a anunţat, sâmbătă, preşedintele executivului european, Ursula von der Leyen, potrivit euronews.com.

La sfârșitul lunii februarie, liderii celor 27 de state membre UE au eşuat să ajungă la o înţelegere asupra bugetului Uniunii pentru următorii şapte ani (2021-2027), atât în ce priveşte valoarea lui totală, cât şi repartiţia cheltuielilor (de la agricultură la domeniul digital, de la apărare la migraţie).

Discuţiile urmau să continue, dar pandemia coronavirus a pus pe pauză negocierile. Peste două treimi din decesele de la nivel mondial (circa 21.300) au avut loc în Europa.

Pentru asigurarea relansării economice, Comisia va propune schimbări în proiectul de buget multianual pentru a face faţă consecinţelor crizei coronavirusului“, a afirmat Ursula von der Leyen într-un comunicat.

“Acesta va include un plan de relansare care va garanta menţinerea coeziunii în cadrul Uniunii prin solidaritate şi responsabilitate”, a adăugat ea.

Joi, în cursul unui summit prin videoconferinţă, cei 27 de lideri al ţărilor din UE nu au reuşit să se înţeleagă asupra unui răspuns economic comun în faţa crizei sanitare fără precedent care foarte probabil va arunca Europa şi lumea întreagă în recesiune în acest an.