Marea Britanie anunta conditii mai stricte pentru imigratie

 

La doar doua saptamani de la iesirea oficiala din Uniunea Europeana, Marea Britanie da primele semne oficiale cu privire la planurile pe care le are pentru a limita imigratia in perioada urmatoare. Regatul Unit anunta ca isi propune in primul si primul rand sa limiteze imigratia angajatilor slab calificati, in acest context urmand sa fie gandit un sistem pe baza de punctaj. Conform declaratiilor facute de Priti Patel, ministrul britanic de Interne, acest sistem ar urma sa privilegieze atragerea strainilor calificati, care vor putea indeplini o serie de criterii bine stabilite.

Asa cum este cunoscut deja, Marea Britanie a iesit din Uniunea Europeana in mod oficial incepand cu data de 1 februarie. Perioada de tranzitie post – Brexit va dura pana la sfarsitul acestui an, Marea Britanie urmand ca pana pe 31 decembrie sa aplice reglementarile blocului comunitar european.

Sistem de imigratie pe baza de puncte

Prin intermediul unui editorial publicat in cotidianul The Sun, ministrul britanic de Interne, Priti Patel, a adus din nou in discutie planurile pe care Regatul Unit le are in vedere la aceasta ora pentru a limita imigratia. Patel vorbeste in primul si primul rand despre un sistem de imigratie pe baza de puncte, care ar urma sa fie eficient pentru intreaga Marea Britanie. Conform ministrului, noul sistem de imigratie va opri fluxul de forta de munca ieftina si slab calificata.

Ministrul britanic de Interne tine sa faca o precizare importanta in acest context, scotand in evidenta faptul ca Regatul Unit nu isi propune sa inchida portile complet, dorindu-si insa “sa poata selecta, in sfarsit, cine va trece prin ele”. In aceste conditii, Priti Patel isi exprima convingerea cu privire la faptul ca prin acest sistem de imigratie pe baza de puncte, Marea Britanie va atrage cele mai talentate persoane din toate zonele lumii. Totodata, Patel mai tine sa precizeze ca planurile in acest sens vor fi elaborate in zilele care vor urma, mai multe detalii cu privire la implementarea acestui sistem urmand sa fie facute publice.

Pana atunci insa, ministrul britanic anunta ca “incepand cu anul viitor, toti angajatii calificati vor trebui sa castige puncte suficiente pentru a lucra in Marea Britanie”. Incercand sa ofere deja cateva detalii in acest sens, Priti Patel spune ca cei care vor dori sa lucreze pe teritoriul Regatului Unit “vor trebui sa vorbeasca limba engleza, sa aiba o oferta de lucru clara si sa indeplineasca cerintele salariale”.

Aproape 500.000 de romani au aplicat pentru rezidenta in UK 

Conform datelor oferite de autoritatile din Marea Britanie, aproape jumatate de milion de romani au depus pana la finalul lunii ianuarie aplicatia pentru statutul de rezident, statut necesar pentru ramanarea in Regat dupa finalul acestui an. Mai exact, un numar de 498.700 de romani au aplicat pentru obtinerea statutului de rezident in cadrul procedurii EU Settlement Scheme. Autoritatile britanice s-au declarat surprinse de numarul mare de romani care au aplicat pentru statul de rezident, acesta fiind mai mare decat numarul cunoscut al romanilor din Marea Britanie.

Marea Britanie a primit pana la finalul primei luni a anului nu mai putin de 3.1 milioane de aplicatii in cadrul acestei proceduri, puse de autoritatile de la Londra la dispozitia cetatenilor europeni care doresc sa continuie sa locuiasca in Marea Britanie si dupa data de 31 decembrie 2020. Conform anunturilor oficiale, peste 2.7 milioane dintre aceste aplicatii au fost deja validate. Termenul limita pentru depunerea aplicatiilor in cadrul acestei proceduri este 30 iunie 2021, toti cetatenii europeni care ajung in Regatul Unit pana la 31 decembrie 2020 putand sa aplice.