Parlamentul European declară ”urgență climatică” în Europa.

Avertisment al oamenilor de știință

 

O largă majoritate a parlamentarilor europeni a adoptat joi o rezoluție prin intermediul căreia declară ”urgență climatică” în Europa.

Rezoluția a fost adoptată cu 429 voturi pentru și 225 împotrivă, de la votul organizat la sesiunea plenară din Strasbourg lipsind 19 dintre cei 673 de parlamentari europeni.

Prin intermediul rezoluției, un act simbolic, nu imperativ, legislativul european cere Comisiei Europene ”să se asigure  toate propunerilor legislative și bugetare relevante sunt deplin aliniate” îndeplinirii obiectivului de limitare a încălzirii globale la cel mult 1,5 grade Celsius, scrie DPA.

”Urgența climatică” este definită drept ”situație care impune acțiuni urgente în scopul reducerii sau plafonării schimbărilor climatice, pentru a evita potențiale daune ireversibile de mediu”.

Aceeași publicație prezintă un avertisment lansat de mai mulţi oameni de ştiinţă, într-un articol publicat în jurnalul ştiinţific Nature, potrivit cărora mai mult de jumătate dintre punctele critice care ar putea conduce către schimbări la nivel mondial pe termen lung şi ireversibile, ameninţând civilizaţia umană, au fost activate.

Printre punctele critice active se numără pierderea gheţii marine din regiunea arctică şi a calotelor glaciare din Groenlanda şi Antarctica, dezgheţarea permafrostului şi distrugerea pădurilor boreale şi tropicale.

Punctele critice ale biosferei pot declanşa eliberarea incontrolabilă în atmosferă a carbonului care este în mod normal stocat în Pământ, accelerând încălzirea şi destabilizând şi mai mult calotele glaciare.

Oamenii de ştiinţă au făcut apel la implementarea unor măsuri urgente pentru prevenirea acestei cascade de evenimente prin acţiuni mai concrete pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră mult dincolo de nivelurile agreate prin Acordul de la Paris, în 2015.