Christine Lagarde, votată de Parlamentul European în fruntea BCE

Parlamentul European a votat favorabil pentru numirea fostei șefe a Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, în fruntea Băncii Centrale Europene (BCE), transmite Reuters.

394 de parlamentari au votat ”pentru”, 206 ”împotrivă” și 49 s-au abținut.

“Christine Lagarde este o alegere excelentă și are susținerea mea deplină”, a declarat Ludek Niedermayer, un parlamentar de centru-dreapta ceh, la o dezbatere plenară înainte de vot.

Lagarde va prelua mandatul de la Mario Draghi pe 1 noiembrie și ar urma să conducă instituția pentru opt ani.

Fost avocat antimonopol, Lagarde s-a remarcat prin abilitățile sale de negociator și mai puțin prin aptitudini de gestionare a unor decizii de politică monetară.

Misiunea sa în fruntea BCE nu se anunță deloc ușoară, având în vedere lipsa de entuziasm cu care au fost primite măsurile anunțate săptămâna trecută de Mario Draghi, de reducere a dobânzilor și relansare a programului de relaxare cantitativă, prin achiziții lunare de active în valoare de 20 de miliarde de euro.

Deși acestea au fost anticipate, economiștii nu par convinși că vor fi suficiente pentru a sprijini redresarea economică din zona euro și creșterea inflației către ținta de 2%.