Brexit

Judecătorii scoțieni au decis că suspendarea Parlamentului este ilegală

 

Decizia prim-ministrului britanic Boris Johnson de a suspenda Parlamentul este ilegală, a hotărât miercuri Înalta Curte Civilă din Scoția, anunță BBC.

Trei judecători ai instanței civile supreme a Scoției au decis miercuri că suspendarea Parlamentului britanic este ilegală, în urma unui apel făcut de un grup de politicieni din opoziție la decizia luată săptămâna trecută de o altă instanță civilă, potrivit căreia acțiunile premierului britanic s-au înscris în normele legale.

Decizia Înaltei Curți Civile din Scoția nu produce efecte imediate, cauza urmând să figureze pe agenda sesiunii de marți a Curții Supreme din Londra.

Suspendarea Parlamentului ar putea fi anulată doar printr-o hotărâre de anulare emisă de Curtea Supremă.

Înalta Curte de Justiție din Londra a respins vineri contestația depusă față de decizia prim-ministrului Boris Johnson de a suspenda activitatea Parlamentului înainte de Brexit, precizând însă că un apel poate fi deschis la Curtea Supremă.

Premierul conservator Boris Johnson a cerut reginei Elizabeth a II-a suspendarea Parlamentului pentru a evita o decizie legislativă prin care să fie blocată ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit. Boris Johnson speră să reuşească astfel să retragă Marea Britanie din Uniunea Europeană în orice condiţii, inclusiv fără niciun acord Brexit.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.