ANPC introduce cazierul contraventional pentru agentii economici

 

juni-tol_2014042119
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va introduce cazierul contraventional al agentilor economici. In acest registru, vor fi notati agentii economici care au fost sanctionati de catre inspectorii ANPC, pentru a oferi transparenta asupra controalelor si masurilor dispuse, dar si pentru ca, la un eventual viitor control, agentul economic sanctionat in trecut sa nu fie gasit cu aceleasi nereguli.
Cazierul contraventional pentru agentii economici va fi introdus de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) incepand cu data de 1 septembrie si, dupa cum spuneam, va cuprinde o evidenta a comerciantilor care au primit avertismente, dupa ce au fost gasiti cu nereguli in controalele ANPC.

“Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va introduce cazierul contraventional pentru operatoriii economici, astfel incat inspectorilor sai sa le fie mai usor sa sanctioneze mai aspru repetarea abaterilor constatate anterior.

In cazul in care se constata ca, pentru aceeasi abatere, operatorul economic a mai fost sanctionat cu avertisment, agentul constatator va avea in vedere cazierul contraventional la stabilirea sanctiunii”, potrivit unui comunicat de presa al ANPC.

Horia-Miron Constantinescu, presedintele ANPC, a vorbit despre aceast nou registru, subliniind faptul ca ANPC are “toleranta zero” fata de incalcarile legislatiei de catre agentii economici, iar acest cazier va ajuta la prevenirea comiterii aceloras nereguli de catre comercianti.

“Masurile anuntate se inscriu in abordarea de control unitara la nivel national si in politica de toleranta zero a ANPC fata de incalcarile legislatiei de catre comercianti, in special in privinta celor repetate. Nu mai vrem sa ignoram ‘perseverenta’ unor comercianti in a produce iar si iar aceleasi neplaceri consumatorilor si suntem gata sa le aratam acestora ca si Autoritatea este gata sa persevereze si sa performeze in a le opri orice incercare de incalcare a legii’, a declarat Horia-Miron Constantinescu, presedintele ANPC.

Din moment ce vor fi notati in acest registru comerciantii de au primit avertismente pentru incalcarea legislatiei, acestia nu mai pot sa incalce legea din nou.

“Experienta dobandita in cadrul controalelor realizate de catre comisarii ANPC in decursul timpului a aratat ca probele (foto si video) obtinute in aceste situatii au fost esentiale in castigarea unor procese in instanta, in baza proceselor verbale de constatare a contraventiei incheiate cu aceasta ocazie.

ANPC respecta prevederile legale in ceea ce priveste legislatia in vigoare modificand procedura de control prin luarea unor masuri legale necesare pentru a asigura ca filmarea si fotografierea in cadrul actului de control devin obligatorii, doar cu informarea comerciantului, si fara a i se solicita acestuia un acord prealabil in vedere preconstituirii de probe”, transmite ANPC