România și-a anunțat la Bruxelles, în prima ședință, prioritățile Președinției

….către o Europă ideală

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene George Ciamba (foto) a anunţat, la reniunea Consiliul Afacerilor Generale organizată la Bruxelles, că preşedinţia română a Consiliului UE va fi axată pe patru piloni de acţiune: convergenţă, siguranţă, consolidarea şi valori comune europene.

Austria și Bulgaria, state care au deținut președinția înaintea României, au anunțat, fiecare, câte un obiectiv punctual și major:
Austria – gestionarea dosarului migrației,
Bulgaria – integrarea Balcanilor de Vest.

România, prin George Ciamba, a prezidat marţi reuniunea Consiliului Afacerilor Generale (CAG), primul eveniment european important gestionat sub președinția română a C0nsiliului UE. Pe primul punct al agendei CAG s-a aflat prezentarea priorităților președinției române, urmat de o prezentare a stadiului discuţiilor privind următorul cadru financiar multianual.

„Coeziunea este motto-ul preşedinţiei noastre şi să înţelegem coeziunea în toate dimensiunile sale. Trebuie să consolidăm coeziunea acţiunilor politice pentru a consolida legaturile între statele membre, instituţiile europene şi cetăţenii europeni. Apoi trebuie să consolidăm din punct de vedere economic al coeziunii, ca un catalizator de redresare, de eliminare a diferenţelor dintre statele membre. Şi, de asemenea, trebuie să consolidăm piaţa unică. Apoi dimensiunea socială a coeziunii”, a anunțat ministrul Ciamba.

Potrivit ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Preşedinţia română a Consiliului UE are priorităţi pe 4 piloni de acţiune:

  • Europa Convergenţei – dorim să contribuim la coereneţa şi la coeziunea europeană. Ne dorim oportunităţi egale şi sustenabile pentru toată lumea pentru toţi cetăţenii europeni. Să creăm locuri de muncă.
  • Europa Siguranţei – dorim să creăm o Europă mai sigură printr-o coreziune crescândă între statele membre. Trebuie să facem facem faţă noilor provocări de securitate care ameninţă siguranţa cetăţenilor europeni şi dorim să srijinim iniţiativele de cooperare în domeniu.
  • Europa ca jucător global mai puternic – dorim să consolidăm rolul global jucat de UE, să promovăm politica de extindere a UE şi să asigurăm un rol mai activ al Europei în Africa şi în Asia de Sud -Este.
  • Europa valorilor împărtăşite – dorim să stimulăm solidaritatea şi coeziunea unor polici, cum ar fi cele împotriva discrimiării, asigurarea de şanse egale, tratamant egal pentru bărbaţi şi femei. De asemena, ne dorim o implicare şi mai mare a cetăţenilor, mai ales a tinerilor, în subiecte europene.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a reamintit de Summitul de la Sibiu, care va fi organizat pe 9 mai, în vederea transmiterii mesajului de „unitate” la nivel european

„În mai vor avea loc alegeri la nivel european şi vom încerca să finalizăm cât mai multe dosare legislative. În primele luni ale mandatului nostru, vom continua şi pe marginea celorlate dosare care nu au caracter legislativ. Vom avea şi summmit-ul informal la Sibiu”, a spus ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.

În cadrul reuniunii CAG, miniştrii vor avea un schimb de opinii şi cu privire la fenomenul dezinformării, în urma solicitării Consiliului European de a dezvolta un răspuns coordonat la această provocare. De asemenea, Consiliul va discuta stadiul actual al dosarelor legislative, în perspectiva încheierii ciclului legislativ şi înainte de alegerile europene, a informat MAE într-un comunicat.