Investitii de 405 miliarde de euro in economia reala a Europei din fondurile structurale si de investitii europene

   

Investitii de 405 miliarde de euro in economia reala a Europei din fondurile structurale si de investitii europene

Investitii de 405 miliarde de euro in economia reala a Europei din fondurile structurale si de investitii europene

Un raport publicat miercuri de Comisia Europeana prezinta principalele rezultate realizate de cele cinci fonduri structurale si de investitii europene, la jumatatea perioadei bugetare a UE 2014-2020.

     Pana in octombrie 2018, aproape doua treimi din bugetul fondurilor structurale si de investitii europene pentru perioada 2014-2020 erau angajate pentru proiecte concrete.

Pana la sfarsitul anului 2017, un milion de intreprinderi, dintre care 74.000 nou-infiintate, au beneficiat de sprijin pentru extindere, inovare, lansare de noi produse si creare de locuri de munca.   In total, au fost selectate 1,7 milioane de proiecte de investitii pentru a beneficia de sprijin din partea UE in intreaga Europa, pe langa cei 2,7 milioane de beneficiari din cadrul programelor de dezvoltare rurala.   In intreaga Europa, fondurile structurale si de investitii europene au contribuit la vindecarea ranilor provocate de criza economica si financiara.   Pana la sfarsitul anului 2017, 15,3 milioane de persoane – dublu fata de anul trecut – au primit sprijin pentru gasirea unui loc de munca sau pentru dezvoltarea de noi competente. Totodata, 42,5 milioane de cetateni vor avea acces la servicii de sanatate mai bune.   In conformitate cu angajamentele asumate de UE in cadrul Acordului de la Paris, fondurile structurale si de investitii europene sprijina trecerea la o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon; 330.000 de gospodarii beneficiaza deja de finantari din partea UE pentru lucrari de renovare in vederea ameliorarii eficientei energetice, iar peste 3 terawati-ora de energie, echivalentul arderii a aproximativ 370.000 de tone de carbune, vor fi economisiti datorita imbunatatirilor eficientei energetice finantate de UE in cladirile publice.   Fondurile structurale si de investitii europene mobilizeaza 647 de miliarde de euro, in UE, in perioada 2014- 2020, cu o contributie a Uniunii de 460 de miliarde de euro.   Obiectivul lor este de a promova o convergenta socioeconomica, o rezistenta si o coeziune teritoriala de durata.   Fondurile reprezinta cea mai consistenta sursa de sprijin oferit de UE in domenii-cheie care necesita investitii si se inscriu in prioritatile politice principale ale Comisiei Juncker.

Sprijinind crearea de locuri de munca si cresterea economica, investitiile in piata unica digitala si in uniunea energetica si consolidand piata unica si guvernanta economica a UE, aceste investitii raspund nevoilor economiei reale si sprijina schimbarile si reformele structurale identificate in cadrul procesului semestrului european.