Comisia Europeană a sesizat Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) în cazul legii adoptate de Polonia

Comisia Europeană a anunţat luni că a sesizat Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) în cazul legii adoptate de Polonia pentru reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor de la Curtea Supremă, spunând aceasta că încalcă valorile fundamentale ale UE.

Potrivit DPA, Comisia Europeană, în încercarea de ”a proteja independența Curții Supreme din Polonia”, a solicitat o procedură rapidă şi a cerut CEJ să impună măsuri interimare, astfel încât legislația specifică să revină la situaţia anterioară adoptării noilor legi.

Măsura face parte din procedura de infringement lansată de CE împotriva Poloniei.

Pe 2 iulie 2018, în cadrul procedurii de infringement, Comisia Europeană a trimis autorităților poloneze o scrisoare de punere în întârziere referitoare la Legea privind Curtea Supremă, urmată, la 14 august 2018, de un aviz motivat. „În ambele ocazii, răspunsurile autorităților poloneze nu au reușit să atenueze preocupările de natură juridică ale Comisiei”, spune Comisia.

Polonia a redus vârsta de pensionare a judecătorilor de la Curtea Supremă de la 70 la 65 de ani, o măsură care a forţat până acum retragerea a 21 de judecători.

PiS susţine că prin această reformă curăţă instanţele de judecătorii cu ”legături cu perioada comunistă”.

Comisia Europeană a precizat că nu intenționează să pună capăt dialogului în curs cu Polonia privind consolidarea statului de drept, acesta fiind în continuare canalul preferat prin care Comisia „încearcă să răspundă amenințării sistemice la adresa statului de drept din Polonia”.