Romania ia parte, alaturi de alte 15 state, la infiintarea unui parchet european specializat în lupta împotriva fraudelor

Romania ia parte, alaturi de alte 15 state, la infiintarea unui parchet european specializat în lupta împotriva fraudelor

16 state, printre care si Romania, si-au unit fortele pentru a pune bazele unui parchet european, specializat in apararea intereselor financiare ale Uniunii Europene. Acest proiect este prevazut in tratate din 2009 si aflat in negocieri din 2013.

Cele 16 state care au ales sa deschida calea crearii parchetului european antifrauda sunt Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Germania, Grecia, Spania, Finlanda, Franta, Lituania, Luxemburg, Portugalia, Romania, Slovenia si Slovacia. Acestea au notificat luni institutiile europene cu privire la ‘intentia de a lansa o cooperare consolidata.
Desi si afla de cinci ani in negocieri, exista si state care se opun vehement infiintari acestui parchet. De exemplu, Olanda, Suedia si Ungaria, fac parte dintr-un grup de state care au blocat  initiativa privitoare la acest proiect.
Parchetul european va fi o instanta independenta insarcinata cu combaterea tuturor infractiunilor care pot aduce atingere intereselor financiare ale UE, in special fraudele cu fonduri structurale europene. Tot parchetului european ii va reveni competenta de a urmari fraudele la TVA cu caracter transfrontalier. Potrivit Comisiei Europene, frauda transfrontaliera in UE genereaza un deficit de incasare a TVA-ului de 50 de miliarde de euro in fiecare an.
“Negocierile din cadrul Consiliului vor fi reluate acum pentru finalizarea textului legislativ privind crearea acestui parchet, care necesita aprobarea Parlamentului European”, a precizat Consiliul UE.
Ministrii justitiei si procurorii generali din tarile membre ale Uniunii Europene au convenit ca Parchetul European Antifrauda sa inceapa sa instrumenteze cazuri din 2020.
Biroul central al Parchetului European Antifrauda va fi la Luxemburg si ii va reuni pe procurorii europeni (cate unul pentru fiecare stat membru participant), dar va functiona si o structura descentralizata, cu “procurori europeni delegati” in statele membre.
La nivel national urmeaza a fi adoptate dispozitii legale care vor permite activitatea normala a Parchetului.