ORDIN DE LA ANAF – FERMIERI SCUTIȚI DE IMPOZITE!

ORDIN DE LA ANAF – SE APLICĂ ÎN TOATĂ ȚARA: FERMIERI SCUTIȚI DE IMPOZITE!

Document important pentru fermieri! Ministerul Finanțelor Publice prin Agenția Națională de Administrare Fiscală a emis în această săptămână un ordin prin care Administrațiile Județene și Locale ale Finanțelor Publice sunt informate că trebuie să aplice prevederile legale în ceea ce privește beneficiile fiscale pentru Cooperativele Agricole. Este un pas uriaș pentru fermierii care au ales să se asocieze și care beneficiază acum și de acest ajutor din partea statului!

În documentul menționat se specifică faptul că Cooperativele Agricole, prin aplicarea Legii nr. 164/20016, trebuie să beneficieze de:

-scutirea de la plata impozitului pe profit în primii 5 ani a cooperativelor agricole care procesează produsele agricole;
-scutirea de la plata impozitului pe profit pentru 5 ani a cooperativelor agricole care au o cifră de afaceri anuală netă de până la 2.000.000 euro;
-scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice microîntreprinderi și de la plata impozitului pe norma de venit în cazul persoanelor fizice;
-scutirea de la impozitul pe proprietate a bunurilor imobile ale membrilor cooperatori aferente producţiei valorificate prin cooperativa agricolă și scutirea membrilor cooperativelor de la plata impozitului pe arendă în cazul terenurilor luate în arendă de către cooperative de la aceştia.

Atenție! Normele de sprijin financiar de la bugetul de stat sau din fonduri europene se acordă cooperativelor agricole care nu şi-au fragmentat exploataţiile, respectiv nu au constituit exploataţii din fragmentări după intrarea în vigoare a Legii nr. 164/2016.

Reamintim că membrii cooperativei pot fi persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale (constituite conform OG 44/2008) si persoane fizice care platesc impozit pe norma de venit; societati comerciale microintreprinderi care, conform noului Cod fiscal, platesc impozit pe venit; societati comerciale altele decat microintreprinderi, care platesc impozit pe profit.

De precizat că deși decizia privind scutirea impozitului pentru cooperative a fost luată încă din 2016, procedura de aplicare a prevederilor referitoare la scutirea de la plata impozitului pe venit, a fost stabilită de abia acum prin ordin al preşedintelui ANAF, cu avizul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale condus de Petre Daea.

Așadar reprezentanții legali ai cooperativelor Agricole din România pot merge începând de astăzi la administrațiile financiare de care aparțin, pentru a se informa și a depune documentele necesare pentru a beneficia de aceste scutiri de taxe și impozite.

Sursa: Agrointeligenta.ro