Normele UE privind prevenirea evaziunii fiscale și spălarea banilor au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018

La începutul anului 2018 au intrat în vigoare normele care previn evaziunea fiscală și spălarea banilor și care obligă statele membre să acorde autorităților fiscale accesul la datele colectate în temeiul legislației împotriva spălării banilor.

Astfel, potrivit Comisiei Europene, începând cu 1 ianuarie 2018  autoritățile fiscale naționale vor avea acces direct la informații privind proprietarii efectivi ai societăților, trusturilor și altor entități, precum și înregistrările de audit ale clienților din cadrul companiilor. Noile dispoziții ar trebui să ofere un impuls major autorităților fiscale în lupta împotriva tipurilor de structuri evidențiate în “documentele de tip paradis”.

Pierre Moscovici, Comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vamă, a declarat: “Dorim să oferim autorităților fiscale informații esențiale cu privire la persoanele care se află în spatele oricărei companii. Acest lucru este esențial pentru ca aceștia să fie capabili să identifice și să atenueze  fenomenul evaziunii fiscale. Pentru a face acest lucru, autoritățile fiscale vor avea acum acces la informații privind spălarea banilor. “