Bruxelles / Undă verde pentru faza a doua a negocierilor Brexit

 

Liderii europeni au dat vineri ”undă verde” pentru pregătirea negocierilor asupra unui acord comercial care să gestioneze relațiile cu Londra după Brexit.

Anunțul a fost făcut, pe Twitter, de către președintele Consiliului European, Donald Tusk: ”Liderii au dat undă verde pregătirilor interne ale celor 27 pentru a doua fază” a negocierilor asupra ieșirii Marii Britanii din UE.

Anunțul pare surprinzător în condițiile în care, în ultima săptămână, mai mulți oficiali de la Bruxelles au exprimat îngrijorare față de ”impasul” negocierilor cu Londra.

În primă fază a negocierilor, cele mai delicate teme au fost, și încă sunt, chestiunea drepturile cetățenilor, situația graniței Irlanda-Irlanda de Nord și contribuțiile financiare față de UE.

În această a doua fază a negocierilor vor putea fi abordate și aranjamentele juridice și comerciale în vigoare în timpul unei eventuale perioade de tranziție după plecarea Marii Britanii, prevăzută pentru 29 martie 2019.

Premierul britanic Theresa May ar dori să obțină o tranziție de doi ani, în timpul căreia să negocieze viitorul acord ce va lega țara sa de UE.

Cele 27 de țări din UE refuză să demareze de pe acum aceste negocieri atât de așteptate de guvernul britanic, din cauza ”lipsei de progrese” asupra celor trei principale dosare pe care ele doresc să le închidă în prealabil.

În privința contribuțiilor financiare, Theresa May a asigurat, vineri, că factura pentru Brexit va face parte dintr-un ”acord final” asupra viitoarei relații cu UE. Marea Britanie a avansat la începutul săptămânii suma de 20 miliarde lire, ofertă considerată insuficientă de către negociatorul-șef UE. Bruxelles se așteaptă ca Marea Britanie să contribuie cu cel puțin 60 miliarde lire la bugetul UE până la finalizarea exercițiului financiar multianual.