Cetățenii români dezbat, la Cetatea Făgărașului

”Agora – Viitorul Europei”: Cetățenii români dezbat, la Cetatea Făgărașului, cele cinci scenarii din Cartea Albă a Comisiei Europene și votează privind viitorul României în UE

Seria de dezbateri publice ”Agora – Viitorul Europei” axate pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei prezentate în Cartea Albă a Comisiei Europene, lansată pe 28 august la Târgoviște și continuată pe 1 septembrie la Piatra Neamț, se încheie luni la Făgăraș.

Reprezentanța Comisiei Europene în România și platforma media CaleaEuropeana.ro organizează pe 4 septembrie la Cetatea Făgărașului, cu sprijinul Centrului Europe Direct Făgăraș, al structurii Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și al autorităților locale, cea de-a treia dezbatere din seria de evenimente ”Agora – Viitorul Europei”.

În cadrul dezbaterii, discuția va fi inițiată de cinci personalități locale, fiecare susținând unul dintre scenariile analizate în Cartea Albă privind Viitorul Europei, urmată de o dezbatere mai largă cu cetățenii care, la final, vor vota scenariul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru un viitor de succes al României în Uniunea Europeană.

Evenimentul va începe la ora 11:00 și va fi transmis pe CaleaEuropeana.ro și pe pagina de Facebook – CaleaEuropeana.ro.

“Aștept cu interes rezultatul acestor dezbateri, pe o temă de maximă actualitate, pe care o voi aborda și eu în cadrul vizitelor oficiale pe care le voi avea în septembrie la București, precum și în județele Sălaj și Cluj. România are șansa de a fi implicată, ca partener activ, în procesul de reformare a Uniunii Europene cu 27 de state membre. Prioritatea noastră, a Comisiei Europene, este menținerea unității familiei UE-27, indiferent de scenariul care va întruni consensul statelor membre în lunile următoare”, a  declarat în acest sens comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

Urmăriți și VIDEO Prima dezbatere publică ”Agora – Viitorul Europei”: La Târgoviște, românii au votat pentru o Uniune Europeană mai puternică

Urmăriți și VIDEO ”Agora – Viitorul Europei”: La Piatra Neamț, românii au optat pentru mai multă Europă și pentru o Uniune Europeană cu o voce comună

La dezbaterea de la Făgăraș vor participa secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Cristian Winzer, oficiali ai Reprezentanței Comisiei Europene în România și reprezentanți ai autorităților locale.

Dezbaterile vor fi susținute de:

1) Elena Băjenaru, director, Muzeul Țării Făgărașului (susținător al scenariului 1 – Continuând pe același drum);

2) Alexandru Szasz, președinte, Asociația Oamenilor de Afaceri Țara Făgărașului (susținător al scenariului 2 – Accent exclusiv pe piața unică);

3) Gheorghe Sucaciu, primar, Municipiul Făgăraș (susținător al scenariului 3 – Cei care își doresc mai mult realizează mai mult);

4) Elena Nemes, consultant fonduri europene (susținător al scenariului 4 – Mai puțin, dar mai eficient);

5) Gabriel Vâju, coordonator, Centrul Europe Direct Făgăraș (susținător al scenariului 5- Mult mai mult, împreună).

Dezbaterea publică cu cetățenii de la Făgăraș este ultima din seria ”Agora – Viitorul Europei, ea fiind precedată de cea la Târgoviște (28 august) și cea de la Piatra Neamț (1 septembrie).

Context

Cartea albă privind viitorul Europei a fost anunțată de președintele Juncker în discursul privind starea Uniunii din 14 septembrie 2016, inițiativa fiind salutată de liderii UE-27 cu ocazia summitului de la Bratislava din 16 septembrie 2016. Ea analizează modul în care Europa se va schimba în următorii zece ani, de la impactul noilor tehnologii asupra societății și a locurilor de muncă, la preocupările suscitate de globalizare și cele în materie de securitate.

Documentul prezintă cinci scenarii, fiecare dintre ele conturând modul în care ar putea arăta Uniunea la orizontul anului 2025, în funcție de alegerile pe care le va face Europa. Scenariile au un caracter ilustrativ,  nu se exclud reciproc și nu sunt exhaustive.

De la discursul președintelui Juncker privind Starea Uniunii din 2016, Reprezentanța Comisiei Europene a organizat/participat la 12 dezbateri și dialoguri pe tema viitorului Europei și a celor cinci scenarii puse în discuție.