Braşovul va avea pentru patru luni un Muzeu al Junilor.

Timp de patru luni, în perioada august – noiembrie, Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi derulează proiectul cultural „Muzeul din Casa Junilor”, ce are ca scop realizarea unor activităţi muzeale pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural mobil (costume tradiţionale, artefacte, documente) din Ţara Bârsei.

casa_junilor

Meşteşuguri live
Pe perioada proiectului vor fi organizate patru expoziţii tematice dedicate portului Junilor din Şcheii Braşovului, costumului popular din Ţara Bârsei şi Transilvania, simbolurilor şi motivelor preluate de pe ii, cămăşi, ştergare şi diverse obiecte pe suport textil din colecţia Uniunii Junilor şi din colecţii private. Pe lângă expoziţii, publicul va beneficia de activităţi din sfera educaţiei nonformale, de tipul atelierelor, şezătorilor şi demonstraţiilor realizate de meşteri artizani şi specialişti în etnografie şi restaurare.
Organizatorii susţin că prin aceste ateliere, artizani actuali vor iniţia publicul în tehnici străvechi de cusut şi brodat, în ţesut şi realizarea de podoabe şi accesorii care completau portul tradiţional, prin punerea în valoare a motivelor specifice acestor zone etnografice, a culorilor întâlnite în patrimoniul textil caracteristic Braşovului.

10 juni de plastic
Un punct de atracţie al muzeului se anunţă calul, care, a declarat secretarul Uniunii Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, Alexandru Stănescu, va fi „echipat” cu harnaşamentul pe care în folosesc junii în timpul paradei călare. „Va fi un cal în mărime naturală care va costa destul de mult. Cred că unul adevărat ar fi mai ieftin”, a precizat Stănescu. De asemenea, el a spus că pe lista de cheltuieli a proiectului este şi achiziţia a 10 manechine, care vor fi îmbrăcate în costume tradiţionale specifice Şheiului, dar şi realizarea unor broşuri şi calendare în care vor fi prezentate simbolurile de pe cămăşile junilor.

„Tradiţie” nouă: maial sub Tâmpa
Pentru elevi vor fi organizate vizite ghidate şi video-proiecţii în cadrul unei activităţi numită „Săptămâna altfel la Casa Junilor”, eveniment care se va desfăşura în toamnă.
Tot în toamnă, junii au în plan organizarea unui maial mare pe aleea de sub Tâmpa.