Acvila făgărăşeană Arlie are un nou pui

arlie1

Potrivit biologilor de la Societatea Ornitologică Română, puiul se află la stadiul normal de dezvoltare pentru vârsta lui.

Arlie, acvila ţipătoare mică de la poalele Munţilor Făgăraş, este echipată cu emiţător satelitar, care a permis monitorizarea în ultimele trei săptămâni la cuib. Este acelaşi pe care acvila l-a folosit şi în 2016, într-o zonă în au fost realizate tăieri de rărire a pădurii, pricipala ameninţare la care este supusă acvila ţipătoare mică.

Dacă tăierile de arbori sunt făcute alternativ pe zone diferite, lăsând în permanenţă zone intacte şi nederanjate în teritoriu, perechea poate cuibări în teritoriul respectiv. Dacă se taie în sezonul de cuibărire, acvilele pot chiar părăsi cuibul, indiferent dacă au depus ouăle sau dacă au pui mici.

Deplasările lui Arlie sunt urmărite din 2013, când pasărea a fost echipată cu un transmiţător satelitar cu greutatea de 45 de grame.
Echipa de monitorizare este formată din specialişti de la Societatea Ornitologică Română, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu şi Grupul Milvus.

Acţiunea se desfăşoară în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”.

arlie

Sursa infobrasov.net