Cetatea Feldioara, în circuitul turistic din luna septembrie

feldioara (1)

Demarat în 2013, proiectul „Consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a Cetăţii Feldioara” s-a încheiat, iar ieri 25.07.2017cand s-a desfăşurat şi recepţia lucrărilor.Proiectul a fost finanţat în totalitate de administraţia judeţeană.

Chiar dacă lucrările au fost terminate, cetatea va fi deschisă în cursul lunii septembrie. Până atunci se vor amenaja spaţiile interioare din turnuri, în care va funcţiona un muzeu. Pe şantierele arheologice au fost descoperite o serie de obiecte valoroase, iar acestea urmează să fie expuse în cetate. De asemenea, în exterior, unde a funcţionat organizarea de şantier, vom amenaja o zonă de unde se vor putea cumpăra suveniruri”.
În timpul săpăturilor arheologice care s-au desfăşurat înainte de începerea lucrărilor propriu-zise, au fost descoperite obiecte care demonstrează că zona a fost locuită cu mii de ani în urmă. Astfel, au fost scoase la lumină artefacte bine conservate din perioadele neolitică (cultura Cucuteni), geto-dacică şi medievală, care urmează să fie expuse în noul muzeu al Feldioarei. Pentru „readucerea la viaţă” a Cetăţii Feldioara au fost restaurate zidurile de incintă şi cele patru turnuri  (turnurile de Nord, Sud, Est, Vest şi zidul Zwinger de protecţie), fiind luat ca moment istoric secolul al XVII-lea. În aceste condiţii, construcţiile au fost tencuite, această tehnologie de conservare a zidurilor fiind folosită în secolul amintit. Fortificaţiile teutone iniţiale, descoperite în partea nordică, au fost conservate, acestea nefiind tencuite. În curtea interioară au fost puse în valoare, prin marcare la nivelul solului, resturile unei capele iniţiale şi ale unei mănăstiri cisterciene. De asemenea, a fost reconstruită fântâna şi s-a amenajat un spaţiu de belvedere pe zidul de strajă, de unde poate fi admirată panorama Ţării Bârsei.

Sursa: Buna ziua Brasov