Festivalului internaţional de Toacă şi de Clopote denumit ,,Cîntecul care zideşte” din VICTORIA

930vfes

Ediţia a XIV-a a Festivalului de toacă şi clopote a adunat 98 de copii din ţară şi străinătate

Biserica ,,Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena” din Victoria a fost gazda Festivalului internaţional de Toacă şi de Clopote denumit ,,Cîntecul care zideşte”. Evenimenul s-a desfăşurat în perioada 3 – 6 iulie a.c., şi se află la a XIV-a ediţie. 98 de copiii s-au înscris în concurs, pe categorii de vîrstă, iar un juriu i-a departajat ţinînd cont de ritmul în care au bătut toaca şi de ţinuta concurenţilor. Copiii au venit din toate colţurile ţării, dar şi din Serbia, Ungaria şi Republica Moldova. Concurenţii însoţiţi de preoţii parohiilor din care fac parte au ajuns la Victoria luni, 3 iulie a.c.

 Conform regulamentului fiecare participant a bătut toaca un minut şi jumătate. ,,Sunetul de toacă impresionează prin simbolism, iar cei care avem putere de a ne rupe cîteva secunde de cotidian, mergem cu sufletul şi cu gîndul cu 2000 de ani înapoi, la o lume mai pură. Cel de sus să aibă permanent privirea aţintită asupra voastră, a îngerilor” au spus Ioana Râpean şi Daniel Smădu, elevii care au prezentat evenimentul. 

Costum popular vechi de 100 de ani

     ,,De 11 ani participăm la festivalul de toacă. În acest an am venit cu fraţii Giocania Maria şi Vlad de 12 şi respectiv 9 ani. Aceşti copii s-au născut în Franţa şi de curînd s-au întors în ţară, în Poiana Sărată, comuna Oituz. Maria poartă un costum popular vechi de 100 de ani. Este o ţinută de gală compusă din năframă de borangic, scurteică de blană de urs, androc, cheptar şi ie, costum specific comunei Oituz. Copiii au învăţat să bată toaca în ultimile două săptămîni. Toaca este singurul instrument muzical care îşi strigă numele toca, toca, toca şi are o provenienţă apuseană. Toaca se bate din totdeauna şi se confecţionează din lemn de tei sau cireş care are o rezonanţă bună. La biserică avem o toacă confecţionată din cinci esenţe” a spus preotul paroh Ioan Bitir din localitatea Poiana Sărată, comuna Oituz.

Sursa  Monitorul de Fagaras