Reforma monedei unice

Reforma monedei unice va începe cu convergenţa fiscală a Franţei şi Germaniei, cu politici economice şi de investiţii comune

 

Miniştrii de Finanţe german şi francez au decis luni constituirea unui grup de lucru bilateral, care să stabilească „o foaie de parcurs ambiţioasă” a reformelor necesare pentru întărirea monedei unice europene, potrivit Reuters şi Politico.eu.

Accentul prioritar va fi pus pe reducerea deficitelor publice şi a datoriei private din cele două ţări, dar şi pe armonizarea taxelor corporatiste transfrontaliere în cadrul uniunii monetare.

Grupul de lucru îşi va prezenta primul raport înaintea şedinţei comune a guvernelor celor două ţări, programată în luna iulie.

Atenţia specială acordată reformelor fiscale este menită să atace cea mai mare slăbiciune a monedei unice, aceea a marii varietăţi de politici fiscale printre cele 19 ţări membre ale Zonei Euro, dar în particular problema politicii franceze încă în funcţiune în acest domeniu, care favorizează deficitele bugetare. Franţa înregistrează frecvent deficite bugetare peste pragul de 3%, statuat de tratate.

Astfel că însuşi ministrul de Finanţe francez, Bruno Le Maire, a fost cel care a precizat faptul că grupul de lucru bilateral va căuta căile de realizare a convergenţei fiscale, dar şi a unor proiecte comune de investiţii, inclusiv în industrie, în virtutea unor „politici economice coordonate”, potrivit Reuters.

Franţa va respecta angajamentele sale europene de a reduce deficitul public şi nu pentru a face pe plac Comisiei Europene, ci pentru că aşa este bine pentru Franţa”, a spus Bruno Le Maire.

Ministrii francez şi german şi-au asumat „responsabilitatea de a livra rezultate concrete”. Altfel, „dacă nu reuşim, vom suferi succesele extremelor” (politice, n.r.) , a spus Bruno Le Maire, în conferinţa ce a urmat întâlnirii cu Wolfgang Schäuble.

„Ştim că treaba noastră ca miniştri de Finanţe este să contribuim la promovarea Europei în vremuri de oportunităţi dar şi provocări”, a spus şi ministrul de Finanţe german, citat de Reuters.

Cei doi oficiali văd în integrarea europeană mai profundă cheia unei mai bune funcţionări a uniunii europene şi a recâştigării încrederii pierdute, mai ales de vreme ce Zona Euro este vulnerabilă din cauza „marilor deyechilibre macroeconomice, a inflaţiei structurale leneşe şi a unei fragmentări financiare semnificative”, spune o declaraţie comună a celor doi citată de Politico.eu.

De asemeni, Le Maire şi Schäuble au spus că ieşirea Marii Britanii din UE, oferă noi oportunităţi pieţelor financiare din cele două ţări. Pieţele financiare din Paris şi Frankfurt pot deveni „mai atractive decât au fost în trecut. Asta înseamnă locuri de muncă şi prosperitate pentru ţările noastre”, a spus ministrul de Finanţe francez, citat de Reuters.

„Brexit ne oferă o oportunitate şi intenţionăm să o fructificăm”, a spus Bruno Le Maire.

Întâlnirea miniştrilor de Finanţe german şi francez a avut loc la numai o săptămână după cea a  cancelarului Germaniei cu preşedintele Franţei, ca semn al determinării celor două ţări de a livra cât mai repede cu putinţă rezultate concrete.