Președintele BCE consideră că nu mai există risc de deflație în zona euro

 

În viziunea Băncii Centrale Europene nu mai există risc de deflație în zona euro, a declarat joi președintele BCE, Mario Draghi, transmite Reuters.

„Din declarația mea introductivă a fost eliminată o frază care obișnuia să spună că „dacă va considera necesar, Consiliul guvernatorilor va utiliza toate instrumentele disponibile pentru a-și atinge obiectivele”. Această frază a fost eliminată pentru a semnala că nu mai există un sentiment de urgență în adoptarea de noi măsuri care să fie determinate de riscul de deflație. Aceasta este aprecierea Consiliului guvernatorilor”, a declarat Draghi, în conferința sa de presă de după reuniunea de politică monetară.

Anterior, Draghi a anunțat că BCE și-a îmbunătățit semnificativ prognoza de inflație pentru acest an, până la 1,7% de la 1,3% cât estima în decembrie. În luna februarie a acestui an rata anuală a inflației în zona euro s-a apropiat, pentru prima dată în ultimii trei ani, de obiectivul țintă al BCE, o creștere a prețurilor mai mică dar apropiată de 2%.

Cu toate acestea, președintele BCE a subliniat că nu a venit încă timpul să majoreze dobânda de bază pentru că majorarea inflației se datorează în mare parte creșterii prețului petrolului și nu supraîncălzirii economiilor.

AGERPRES