Ințelegere diferită a conceptului de solidaritate

Șefa Reprezentanței CE în România: Am văzut o înțelegere diferită a conceptului de solidaritate de la stat la stat în cadrul UE

 

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a afirmat, luni, că a văzut, în ultimii ani, o înțelegere diferită de la stat la stat a conceptului de solidaritate în cadrul UE, în condițiile în care această idee reprezintă o valoare fundamentală a Uniunii.

Aceasta a amintit că Papa Francisc consideră solidaritatea drept cel mai bun antidot împotriva populismului.

„Iată o valoare fundamentală pe care se bazează UE, dar și aici ceea ce am văzut în ultimii ani a fost o înțelegere diferită a conceptului de solidaritate de la stat la stat. O solidaritate care s-a dorit de multe ori — sau asta a fost așteptarea — unilaterală — să fie solidari unii cu ceilalți, ori solidaritatea e o cale cu dublu sens. (…) Nu a fost primită bine reacția statelor mai puțin dezvoltate din UE care au beneficiat și beneficiază de solidaritatea financiară a statelor mai dezvoltate, atunci când li s-a cerut la rândul lor să fie solidare, de exemplu în gestionarea crizei migranților. Iată o altă valoare cu care ne punem cu toții de acord, dar când începem să discutăm pe ea vedem că sunt niște diferențe destul de importante de poziționare”, a declarat Cristea, în cadrul unei conferințe organizate la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

De asemenea, șefa Reprezentanței CE în România a arătat că și statul de drept reprezintă o valoare fundamentală a Uniunii Europene.

Sursa: Agerpres