Cifra de afaceri din industrie

Cifra de afaceri din industrie – cu 5,6% mai mică în luna ianuarie, față de decembrie 2016

 

Cifra de afaceri din industrie a scăzut cu 5,6% comparativ cu decembrie 2016, dar a fost cu 9,1%, în termeni nominali, peste cea idn urmă cu un an, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

“Cifra de afaceri din industrie, în luna ianuarie 2017, comparativ cu luna precedentă, pe total a scăzut cu 5,6%, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (-5,7%) și industria extractivă (-3,3%)”, menționează INS.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele scăderi:

  • industria bunurilor de uz curent (-16,0%)
  • industria energetică (-14,1%)
  • industria bunurilor intermediare (-3,5%)
  • industria bunurilor de folosință îndelungată (-1,6%).

Industria bunurilor de capital a crescut cu 1,1%.

Comparativ cu ianuarie 2016, aceasta a crescut pe ansamblu cu 9,1%, ca urmare a creșterilor din industria prelucrătoare (+10,2%).

Cifra de afaceri din industria extractivă a scăzut cu 17,5%.

Pe marile grupe industriale creșteri au înregistrat:

  • industria bunurilor de capital (+17,8%)
  • industria energetică (+11,5%)
  • industria bunurilor de folosință îndelungată (+7,2%)
  • industria bunurilor de uz curent (+6,0%)
  • industria bunurilor intermediare (+2,2%)

Producția industrială

De asemenea, comunică INS, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut faţă de luna precedentă cu 0,5%. Industria prelucrătoare și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică au crescut cu 1,3%, respectiv cu 0,9%, în timp ce industria extractivă a scăzut cu 0,1%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 5,8%, datorită creșterilor industriei prelucratoare (+6,5%) și a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+3,7%).

Industria extractivă a scăzut cu 7,0%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 5,5%, ca efect al creşterilor industriei prelucratoare (+5,8%) și producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,3%).

Industria extractivă a scăzut cu 7,6%, mai spune INS.