Swedish Dads în Brașov

 

Swedish Dads în Brașov – expoziție de fotografie despre tații conștienți de egalitatea dintre sexe

Fotografii expozitie: https://www.facebook.com/lapasprinbrasov/photos/?tab=album&album_id=673891982798429

Expoziția de fotografie Swedish Dads a avut ieri deschiderea în Brașov, la HOF Cafe. Aceasta expoziție prezintă modul în care tații suedezi percep rolul bărbatului modern, în contrast cu rolul stereotipului tradițional, paternal. Creșterea copilului a fost în mod tradițional responsabilitatea femeilor, însă un număr tot mai mare de tați din Suedia au început să vadă avantajele concediului pentru creșterea acestora, cât și pentru dezvoltarea unor relații strânse cu ei, de la o vârstă fragedă. Expoziția ”Swedish Dads Brașov” va fi deschisă publicului până pe 27 februarie 2017. Intrarea este liberă.

Expoziția prezintă fotografiile a 25 de tați din Suedia, fiind un proiect comun între Institutul Suedez, Ambasada Suediei la București împreună cu partenerii noștri Centrul FILIA, Study in Sweden, Europe Direct Făgăraș și HOF Cafe.

La vernisaj au fost invitați Gyongyi Marton de la Asociația Psihosfera, Militaru Dana de la Asociația Pas Alternativ, Andreea Braga de la Centrul Filia și coordonatorul expozitiției din partea Ambasadei Suediei, Mihai Leontescu, care au vorbit despre importanța conștientizării egalității de gen și au ridicat multe semne de întrebare participanților: “De ce mamele spun mulțumesc atunci când tații schimbă scutecele copiilor? De ce femeile acceptă responsabilități inegale în creșterea copilului? De ce bărbații își limitează rolul și implicarea lor în familie doar prin prisma percepției masculinității tradiționale? Ce rol au mamele în definirea masculinității băieților lor?”

Înainte de vernisaj, Ambasada Suediei a organizat vizite din partea liceelor din Brașov pentru a analiza expoziția prin activități interactive. Tinerii au punctat multe aspecte  legate de egalitatea de gen precum accesul egal la oportunități. Educația și comunicarea în familie fiind cel mai des menționate și importanța de a conștientiza influența celor din jur, care nu este întotdeanua benefică. Încrederea în sine și modelele din jur sunt antidotul cel mai bun pentru a contracara constrângerile societății. Concluzia a fost că aceste constrângeri și așteptări sunt create de noi toți, iar acestea pot fi schimbate doar prin conștientizare și combaterea inegalității prin diferitele forme: diferențe salariale între femei și bărbați pentru aceleași responsabilități, lipsa oportunităților pentru femei, violența în familie. „Nu doar bărbații pot deveni președinți”, a fost replica unanimă a fetelor care au vizitat expoziția, iar această atitudine de încredere că totul este posibil ar trebui promovată!

Tinerii brașoveni au putut afla și despre oportunitățile de studiu din Suedia, ţară care nu percepe taxe de şcolarizare pentru cetăţenii UE. Ambasada Suediei la Bucureşti în colaborare cu Centrul FILIA, Study in Sweden și HOF Cafe, au organizat o serie de sesiuni de informare privind oportunităţile de studii universitare în Suedia. Cu această ocazie, elevii şi studenţii au aflat informaţii despre modalitatea de aplicare şi procesul de selecţie la cele peste 900 de programe de masterat şi de licenţă în limba engleză, în peste 35 de universităţi din Suedia. Pentru mai multe informații despre acest subiet, cei interesați pot accesa situl: www.studyinsweden.se

Mihai Leontescu | Project and Communication Officer | Embassy of Sweden in Bucharest | Tel: +40 (0)21 406 71 13 | Mobil: +40 (0)735 308 917 | mihai.leontescu@gov.se | Sos. Pavel Dimitrievici Kiseleff nr. 43 | 011343 Bucharest – Romania | www.swedenabroad.com/Bukarest |

Follow us on: