Bani pentru IMM-uri

Bani pentru IMM-uri: Cum iei 120.000 de lei de la stat

Finanțarea pentru fi ecare proiect a crescut cu 20% față de anul trecut, în cadrul programului START
FOTO: RĂZVAN PETRESCU

Programele pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii încep mai târziu în acest an, iar gradul de birocrație a crescut. Totuși, sumele alocate și numărul beneficiarilor sunt mai mari

Micii întreprinzători vor avea ceva mai mult de așteptat în acest an față de 2014 pentru programele desfășurate de Direcția pentru IMM, aflată în subordinea Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri. Gradul de birocrație a crescut, dar bugetele sunt mai mari.

Start cu întârziere

Programul Start este, ca întotdeauna, primul. Acesta începe pe data de 22 iunie, deși anul trecut a început în aprilie. Întârzierea se va transmite la toate programele derulate de departament.

Ultimul program care beneficiază de granturi va fi Femeia Mana ger. Bugetul alocat pentru Start este însă mai mare: 20 milioane lei în 2015, față de 13 milioane în 2014.


Bugetul alocate prgramelor pentru IMM-uri a crescut cu circa 50% în 2015 față de 2014, la 90 de milioane de lei.


Numărul de beneficiari potențiali a crescut de la minimum 130 anul trecut la minimum 150 în acest an, și pe fondul unei alocări mai mari per IMM: 120.000 de lei în acest an față de 100.000 de lei în 2014. Sunt eligibile IMM-urile care au cel mult doi ani de la înființare, sunt integral private, nu au datorii la stat, nu au beneficiat de alocație nerambursabilă în anii anteriori. Banii pot fi folosiți pentru achiziția de echipamente tehnologice, mașini, utilaje și instalații de lucru inclusiv software-ul aferent, aparate de marcat electronice, cântare etc.