Agenda urbana a UE

Agenda urbana a UE: Comisia Europeana a prezentat rezultatele consultarii publice

Pe 2 iunie 2015, Comisia Europeana a prezentat rezultatele consultarii publice privind Agenda urbana a UE, in cadrul celui de-al doilea Forum European al oraselor care a avut loc la Bruxelles. Consultarea arata ca Europa poate ajuta orasele sa abordeze provocarile comune si sa contribuie la realizarea prioritatilor Comisiei in domeniul energiei si al schimbarilor climatice.

Rezultatele consultarii arata ca partile interesate doresc o mai buna coordonare intre toate politicile UE cu dimensiune urbana. Pe baza dorintelor exprimate in cadrul consultarii publice, Comisia propune urmatoarea abordare:

1 – Concentrarea asupra prioritatilor care pot oferi rezultate concrete, cum ar fi orasele inteligente - in special in domeniile: economie cu emisii scazute de carbon, orase rezistente la schimbarile climatice si incluziune sociala.

2 – Aplicarea unor instrumente de reglementare mai bune si mai eficiente, o mai buna evaluare a impactului urban si implicarea mai puternica a partilor interesate.

3 – O mai mare coerenta si o coordonare mai buna a politicilor europene referitoare la orase, cum ar fi Parteneriatul european pentru inovare privind orasele inteligente (EIP-SCC), Actiuni Urbane Inovatoare sau Platforma europeana pentru adaptare climatica (Climate ADAPT); evaluarea, revizuirea, simplificarea, rationalizarea si o mai buna focalizare a initiativelor existente, astfel incat sa fie mai usor de pus in practica, mai eficiente si mai sinergice intre ele.

4 – Imbunatatirea sistemelor de informatii urbane, a benchmarking-ului si a monitorizarii, prin dezvoltarea de noi baze de date, consolidarea si armonizarea datelor existente, facandu-le complementare si mai usor accesibile.

Comisia lucreaza acum in stransa colaborare cu actuala presedintie letona a UE si cu cele viitoare, luxemburgheza si olandeza, pentru a transforma Agenda Urbana in realitate. Scopul este obtinerea unui acord asupra unei agende urbane comune in timpul presedintiei olandeze a UE, in 2016.