CE declanșează două proceduri de infringement pentru România

CE declanșează două proceduri de infringement pentru România: una în domeniul bancar și celalată pe legislația drepturilor de autor

Sursă Foto: Comisia Europeană
Sursă Foto: Comisia Europeană

Joi (27 mai 2015), Comisia Europeană a decis declanșarea a două proceduri de infringement pentru România: una pe legislația drepturilor de autor și una în domeniul sectorului financiar (cauzată de lipsa unui mecanism de rezoluție a băncilor).

 

  • Drepturile de autor

În domeniul drepturilor de autor, CE a avansat procedura de infringement (aviz motivat) împotriva a șase state membre printre care și România pe motiv de necomunicare a transpunerii în legislațiile naționale a Directivei  UE 2012/28/CE, referitoare la operele orfane (literatura, muzica, filmele, protejate prin drepturi de autor, dar ai caror autori sau alti titulari de drepturi nu sunt cunoscuti sau nu pot fi localizati sau contactati pentru a obtine permisiunea de utilizare a operelor lor).

Comisia le-a dat statelor vizate (Belgia, Cipru, Luxemburg, Polonia, România şi Slovenia) un răgaz de două luni, pentru a lua măsuri în acest sens. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, cele șase state vor fi chemate în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), anunță Mediafax. Termenul limită de transpunere a Directivei era de 29 octombrie 2014, astfel încât s-a decis trimiterea avizelor motivate (infringement).

 

  • Domeniul bancar

Totodată, Comisia a decis astăzi (27 mai) și demararea procedurilor de sancțiune împotriva României și a altor 10 state UE pentru neaplicarea pe deplin a Directiva 2014/59/UE privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare. Scopul Directivei este “crearea unui sector financiar mai sigur și mai solid în urma crizei financiare”, precizează Comisia Europeană într-un comunicat oficial.

România, Bulgaria, Cehia, Franța, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Malta, Polonia și Suedia au ratat termenul limită (31 decembrie 2014) de transpunere a cestor norme în dreptul național, motiv pentru care Comisia a decis declanșarea prcedurilor de ingringement pentru aceste state.

Directiva din domeniul bancar pune la dispoziția autorităților naționale un set de instrumente și competențe care să permită gestionarea situațiilor dificile în care se află băncile și firmele mari de investiții din cele 28 de state membre. Altfel spus, scopul principal al acestor noi regelementări prevede că băncile aflate în pragul insolvenței pot fi restructurate fără ca statul să oblige contribuabilii să plătească pentru menținerea stabilității financiare.

Dacă statele membre vizate nu iau măsurile necesare în termen de două luni, Comisia ar putea decide transmiterea cazului la Curtea de Justiție a Uniunii Europene,

 

se mai arată în comunicat.

Principalele decizii ale pachetului de acțiuni privind constatarea neîndeplinirii obligațiilor pentru luna mai pot fi consultate aici.

Surse: Mediafax, HotNews.ro, CE.