Cand a creat omul primele unelte?

Cand a creat omul primele unelte?

Primele unelte create de om ar putea avea o vechime mult mai mare decat se credea pana acum, sustine un studiu publicat miercuri in revista britanica de stiinta ‘Nature’, referitor la obiecte de piatra descoperite in Kenya care ar fi fost confectionate cu aproximativ 3,3 milioane de ani in urma, scrie EFE, citata de Agerpres (21 mai).
Articolul, avand ca principal autor pe Sonia Harmand, specialist in cadrul proiectului arheologic Turkana Occidental, arata ca obiectele gasite in situl numit ‘Lomekwi 3′, din apropierea lacului Turkana, din Kenya, sunt cu aproximativ 700.000 de ani anterioare celor descoperite in Etiopia, cele mai vechi cunoscute de oamenii de stiinta pana in acest moment.
Conform acestei descoperiri, genul ‘Homo’ — care se distinge, printre altele, prin capacitatea de a realiza unelte — ar fi si el mult mai ‘batran’, avand mult mai mult de 2,6 milioane de ani cat aveau resturile fosile ale unor exemplare din genul ‘Homo’, ‘Homo habilis’, gasite in Etiopia alaturi de unelte rudimentare din piatra apartinand asa-numitei culturi Oldowayene din perioada paleoliticului inferior.
Obiectele descoperite de arheologi in Kenya — ciocane, nicovale, cutite si pile din piatra — dovedesc faptul ca hominizii din zona Lomekwi aveau un mai mare control al miscarilor mainii si o capacitate cognitiva apropiata de a stramosilor omului.
Forma acestor obiecte arata ca erau utilizate cu toata forta posibila pentru a sfarama unele obiecte sau materiale si pentru a realiza muchii ascutite, sustine studiul. Potrivit acestuia, miscarile bratului si mainii care erau necesare pentru manevrarea acestor unelte sunt asemanatoare celor facute de cimpanzei pentru a sparge nuci si alte fructe.

Sursa:fabrica de bani