Stimularea inovarii pentru impulsionarea cresterii in Europa

Imbunatatirea capacitatii Europei de a inova si de a fi competitiva la nivel mondial necesita eforturi suplimentare, pentru a incuraja ideile novatoare si a stimula succesul lor comercial. Acestea sunt cateva dintre concluziile care pot fi trase in urma celei mai recente clasificari a performantelor in materie de inovare din Europa.

Tabloul de bord al Uniunii inovarii, publicat de Comisia Europeana in 2015, arata ca nivelul global al inovarii in UE a ramas stabil. Cu toate acestea, criza a avut un impact asupra activitatilor de inovare din sectorul privat: numarul intreprinderilor inovatoare este in declin, la fel si cel al investitiilor de capital de risc, al inovatiilor IMM-urilor, al cererilor de brevete, al exporturilor de produse de inalta tehnologie si al vanzarilor de produse inovatoare. Desi in domenii precum resursele umane, investitiile intreprinderilor in cercetare si dezvoltare si calitatea activitatilor stiintifice au existat imbunatatiri, acestea nu sunt suficiente pentru a conduce la performante sporite in materie de inovare.

In clasamentul global al inovarii, Suedia ocupa din nou pozitia de leader, urmata de Danemarca, Finlanda si Germania. Inovatorii cu cea mai rapida crestere sunt Malta, Letonia, Bulgaria, Irlanda, Marea Britaniesi Polonia. Prin comparatie, la nivel mondial, UE continua sa se situeze in urma unor tari precum SUA, Japonia si Coreea de Sud. Citeste tot comunicatul Comisiei Europene