Parlamentul european finantare tineri

Parlamentul European a aprobat miercuri, in cadrul sesiunii sale plenare de la Strasbourg, o finantare de un miliard de euro pentru 2015, care sa ajute statele membre sa ofere sprijin in gasirea unui loc de munca unui numar de pana la 650 000 de tineri din 20 de tari, printre care si Romania, informeaza un comunicat postat pe site-ul PE, transmite Agerpres (29 aprilie).

Finantarea va veni ca urmare a modificarii regulilor Fondului Social European (FSE) si se adauga banilor din acest Fond in cele 20 de state care au regiuni unde somajul in randul tinerilor este mai mare de 25%.

Propunerea Comisiei Europene (CE) in acest sens a fost aprobata fara amendamente cu 632 de voturi pentru, 30 impotriva si 31 de abtineri.

“Ne aflam intr-o cursa contra cronometru, iar Europa apasa acceleratia pentru a ajuta la reducerea somajului in randul tinerilor. Provocarea era de a obtine un acord solid, sustinut puternic, intr-un timp record. Ceea ce arata ca atunci cand suntem hotarati, Europa are rezultate’, a spus raportoarea franceza Elisabeth Morin-Chartier, din grupul PPE.

Numarul tinerilor cu varsta intre 15 si 25 de ani care nu au un loc de munca sau nu se afla intr-un program de educatie sau formare profesionala creste alarmant, noteaza comunicatul citat, mai ales in statele membre care au cele mai multe dificultati in a cofinanta fondurile UE pentru programe, motiv pentru care fondurile de finantare pentru perioada de inceput sunt de o importanta deosebita.

Fondurile pentru Initiativa pentru Tineri pentru 2014-2020 sunt de 3,2 miliarde de euro, urmand a fi completate cu cel putin 3,2 miliarde de euro din alocarile FSE pentru fiecare stat membru. Pana in februarie anul acesta, CE a aprobat 28 din cele 34 de programe operationale ale Initiativei, toate fiind eligibile pentru pana la o treime din alocarile lor de indata ce regulile modificate vor intra in vigoare.

Finantarea de 1 miliard de euro disponibila pentru acest an va creste contributia UE la costurile proiectului de la 1-1,5%, la 30% in 2015. Acestia nu sunt insa bani noi, pentru ca fondurile fusesera deja rezervate pentru aceasta Initiativa, se mai mentioneaza in comunicatul citat.

Tarile care vor beneficia de Initiativa pentru Tineri sunt dintre ultimele state aderate, precum Bulgaria, Romania si Croatia, state dintre cele mai vechi in UE, precum Italia, Franta si Marea Britanie, sau statele lovite cel mai puternic de criza, ca Grecia, Cipru si Spania.

Operatiunile Initiativei trebuie implementate pana la sfarsitul anului 2018, dar bazele create in primii ani vor fi cruciale pentru succesul general al Initiativei, apreciaza PE.

Modificarile prevederilor trebuie aprobate de Consiliul de Ministri al UE, intrand in vigoare in momentul publicarii in Jurnalul Oficial al UE.