Comisia Europeana da bani Greciei

CE da bani Greciei

Comisia Europeana (CE) a pus la dispozitia Greciei suma de 2 miliarde de euro pentru anul 2015, provenind din fonduri europene neutilizate, a anuntat vineri presedintele CE Jean-Claude Juncker, la finalul Consiliului European de primavara, transmite AFP, citata de Agerpres (20 martie).
Aceste fonduri ar putea fi folosite ‘pentru consolidarea eforturilor in favoarea cresterii si a coeziunii sociale”, in special ”ca raspuns la problema majora a somajului in randul tinerilor”, a explicat Juncker, in conferinta de presa de la finalul summitului european.
Luna trecuta, Eurogrupul (ministrii de externe din zona euro) a decis sa prelungeasca cu patru luni planul de ajutor financiar pentru Grecia, in anumite conditii. Comisia Europeana a confirmat ca autoritatile de la Atena au transmis lista propunerilor de reforma necesare pentru a obtine aceasta extindere.
Lista include masuri de combatere a coruptiei si a evaziunii fiscale, a contrabandei cu combustibil si tigari. De asemenea, autoritatile de la Atena vor sa implementeze masuri de reformare a pietei muncii si sa acorde subventii pentru plata utilitatilor si pentru achizitionarea alimentelor.
In prezent, datoria Greciei se cifreaza la 315 miliarde de euro (176% din PIB), nivel considerat nesustenabil de multi analisti si care nu poate fi rambursat in totalitate.