Romanii s-au declarat optimisti in legatura cu viitorul Uniunii Europene

Romanii au incredere in UE

Romanii s-au declarat in 2014 in proportie de 74% optimisti in legatura cu viitorul Uniunii Europene, fata de media europenilor (56%), cu 11% mai multi comparativ cu anul 2013, a declarat luni sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, transmite Agerpres (16 martie).
Potrivit ultimului eurobarometru publicat de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, 60% dintre romani au incredere in UE, proportie mult superioara celei referitoare la increderea in institutiile nationale.
“Ne bucura ca romanii au incredere in UE. Acest aspect reprezinta si o povara de responsabilitate pentru noi, pentru ca ne dorim sa nu dezamagim aceasta incredere pe care o au romanii. Ramane de analizat daca aceasta incredere este bazata pe aspecte realiste sau mai putin realiste in legatura cu ceea ce poate face UE pentru a imbunatati viata romanilor. (…) Ce am observat este ca pentru romani criza o fi trecut ea in UE, dar in perceptia romanilor nu (…). Un alt punct important al eurobarometrului il reprezinta si increderea foarte scazuta a conationalilor nostri in institutiile statului roman, ceea ce ne ingrijoreaza foarte tare, pentru ca ei sunt in legatura in primul rand cu institutiile statului si apoi cu cele ale UE. De asemenea, ne ingrijoreaza pentru ca aceasta diferenta intre increderea cu care e creditata UE si lipsa de incredere fata de institutiile nationale arata ca poate nu se intelege exact cum se iau deciziile in UE. Reprezentantii statului roman joaca un rol foarte important. Nimic nu se decide daca nu exista si aprobarea statelor membre si Parlamentului European, deci, aici ne punem un motiv mare de ingrijorare si vrem sa se reduca”, a afirmat Filote intr-o conferinta de presa.
Ea a spus ca eurobarometrul arata ca populatia are mai mare incredere in mass-media decat in institutiile statului roman.
Datele raportului anual facut public luni mai releva ca 68% dintre romani se simt cetateni europeni, in crestere fata de 56% in 2013. Majoritatea romanilor — 74% — considera ca UE se indreapta in directia cea buna si 59% dintre ei au o imagine pozitiva asupra UE, ceea ce ii plaseaza pe locul al doilea, dupa polonezi.
Romanii sunt preocupati la nivel national de somaj si inflatie, precum si de starea sistemului sanitar, dar considera ca situatia economiei europene este una buna (54%) si sprijina moneda unica 65%.
Totodata, cetatenii romani sustin in mai mare masura decat ceilalti europeni cele sapte initiative ale strategiei “Europa 2020″, precum si prioritatile Comisiei Juncker in materie de migratie (74%), energie (75%), securitate si aparare (78%).
Politica de extindere a UE se bucura in randul romanilor de un sprijin de doua ori mai mare decat media europeana (72% fata de 39%), reiese din sondajul realizat la doar o saptamana de la inceperea mandatului noii Comisii Europene.
Aceste date sunt cuprinse in raportul national al editiei de toamna 2014 a eurobarometrul de opinie publica realizat la cererea Comisiei Europene, avand in vedere date culese in perioada 8-17 noiembrie 2014.