Companiile din România vor face angajări

 

 

Peste un sfert dintre companiile din România vor face angajări în trimestrul al doilea

Ziarul Financiar,

Peste un sfert dintre angajatorii din România anunţă planuri de creştere a numărului de angajaţi în trimestrul al doilea, în special în industria prelucrătoare, şi doar 6% au în vedere o scădere de personal, mai ales în sectorul energetic, arată un studiu realizat de Manpower.

 

Peste două treimi (67%) dintre companii nu prevăd schimbări.

Astfel, rezultă o previziune netă de angajare de +11%, cea mai puternică din trimestrul patru din 2012 până în prezent. Previziunea netă de angajare reprezintă diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor, în trimestrul următor.

«Semnele unei activităţi de angajare mai intense sunt din ce în ce mai vizibile, atât din îmbunătăţirea treptată şi modestă a previziunii, pe parcursul ultimelor trimestre, dar şi din repartizarea mai echilibrată a optimismului, în rândul angajatorilor din majoritatea sectoarelor de activitate, a regiunilor sau tipurilor de organizaţii. În cea mai mare parte a regiunilor şi sectoarelor de activitate angajatorii se arată nu doar mai optimişti, ci şi mai dinamici, scăzând numărul de companii care adoptă o atitudine prudenţă, de expectativă», a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Angajatorii din industria prelucrătoare se dovedesc din nou cei mai optimişti, previziunea netă de angajare din sector, de +28%, este cea mai robustă din ultimele 10 trimestre, şi a crescut cu 12 puncte procentuale faţă de cea exprimată în primul trimestru al acestui an.

Cea mai amplă îmbunătăţire faţă de trimestrul anterior, de 15 puncte procentuale, este raportată însă în sectorul transport, depozitare şi comunicaţii, unde previziunea de +17% este cea mai optimistă din trimestrul unu din 2009 până în prezent.

Perspectivele de angajare sunt mai optimiste şi în sectorul construcţii, angajatorii raportând o previziune netă de +16%, cu 12, respectiv 16 puncte procentuale mai puternică decât cea din primele trei luni ale anului, respectiv din trimestrul al doilea din 2014.