Paradoxul pieţei muncii

Paradoxul pieţei muncii: cum reuşeşte România să aibă una dintre cele mai mici rate ale şomajului din Europa cu atât de puţini angajaţi

Ziarul Financiar

Rata scăzută a şomajului, de sub 7%, plasează România pe o poziţie favorabilă în Uniunea Europeană, având în vedere că indicatorul semnalează o piaţă a muncii mai „sănătoasă“ decât cea din Spania (unde şomajul e de aproape 24%) sau faţă de cea din Italia (cu şomaj de 13%). Cu toate acestea, specialiştii spun că modul în care este măsurat şomajul în România nu include totalul populaţiei care ar putea intra în categoria şomerilor.

«Sunt mai multe aspecte care pun sub semnul întrebării rata scăzută a şomajului din Ro­mâ­­nia. În primul rând, nu ştim sigur dacă fenomenul migraţiei este prins în statistici, pentru că în prezent nici numărul total al emigranţilor români nu îl ştim cu certitudine. În al doilea rând, există foarte multă muncă la negru, iar acest lucru este un element important în sta­bi­lirea ratei şomajului, dar care nu poate fi de asemenea măsurat. De aceea, o analiză onestă a şomajului nu se poate face dacă nu luăm în considerare toate aceste anomalii», a explicat profesorul universitar Mircea Coşea.

Institutul de Statistică a anunţat ieri că rata şomajului în luna ianuarie a fost de 6,5%, iar numărul de şomeri a fost de 607.000 de persoane, conform calculelor după metodologia Biroului Internaţional al Muncii (BIM). Datele INS se bazează pe o cercetare făcută trimestrial în gospodării (AMIGO), iar şomeri în sens BIM sunt considerate persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 74 de ani care îndeplinesc simul­tan trei condiţii: nu au loc de muncă, pot să înceapă lucrul în următoarele două săptă­mâni şi şi-au căutat activ un loc de muncă în ultima lună.

Rata şomajului BIM este calculată ca pondere a şomerilor BIM în to­talul populaţiei active, adică numărul total de persoane apte de muncă, care în Ro­mâ­nia reprezintă circa 9,4 milioane de locuitori. Prin urmare, economia românească se bazează pe o structură de piramidă inversată: într-o ţară cu o populaţie de 20 de mi­lioane de persoane din care aproape jumătate (9,4 mili­oane) sunt apte de muncă, numărul de sa­lariaţi care lucrează legal este de 4,5 mili­oane, circa 1,5 milioane sunt angajaţi „la negru“ şi doar 600.000 sunt şomeri.

Germania (4,8%). La polul opus stau state precum Grecia (unde şomajul e aproape de 26%), Spania (24%), Croaţia (16%) sau Portugalia (13%).

Paradoxal însă, în România un sfert din populaţia ţării are statut de salariat, iar şomajul este foarte scăzut, în timp ce în Spania gradul de ocupare este mai mare (o treime din populaţia ţării lucrează), în ciuda faptului că şomajul din Spania este de aproape patru ori mai mare ca în România.

«Cred că rata reală a şomajului în Ro­mânia este undeva în jurul valorii de 8-10%, pentru că doar dacă analizăm situaţia şo­ma­jului în rândul tinerilor prin comparaţie cu populaţia tânără aptă de muncă ne dăm sea­ma de anomalii. În plus, este greu de cre­zut că în unele localităţi din România, cum sunt cele din nordul Moldovei, unde mai bine de jumătate din populaţie a emigrat,  statistica pri­­vind şomajul reflectă realitatea», a mai spus profesorul Mircea Coşea. În plus, în Ro­­mânia mai există o rată a şomajului, pu­bli­cată de Agenţia Naţională pentru Ocu­pa­rea Forţei de Muncă, indicator care este cal­culat exclusiv pe baza declara­ţiilor făcute de şomeri la agenţiile pentru ocupare. În ia­nua­rie, rata şomajului ANOFM a fost de 5,4%.