România ar putea avea propria monedă digital

 

România ar putea avea propria monedă digitală

Banca Angliei precizează într-un raport că monedele digitale pot avea un  impact pozitiv asupra umanităţii, exact ca în cazul internetului.  Potrivit analizei citite de Digi24.ro, instituţia consideră că băncile centrale trebuie să ia în calcul posibilitatea de a emite propriile monede digitale.

Bineînţeles că aşa s-ar transfera o parte din puterile băncii către  populaţie. Numite şi criptovalute, monedele digitale au fost concepute  să funcţioneze independent, fără să fie influenţate de o politică  monetară anume.

Din motive de siguranţă, o tranzacţie cu o astfel de valută are trei  jucători: cel care oferă banii digitali, cel care îi încasează şi între  cei doi este un PC care verifică tranzacţia. Cel care îşi pune calculatorul la dispoziţie pentru verificare  tranzacţiei este la rândul său răsplătit cu monede digitale proaspăt  generate.

Un leu digital, o liră sau un euro ar funcţiona pe un principiu similar,  în care nu banca centrală, ci calculatoarele populaţiei ar fi cele care  ar verifica autenticitatea tranzacţiilor. Sau cel puţin aceasta este  varianta propusă în raportul Băncii Angliei.

O soluţie ar fi ca băncile centrale să verifice tranzacţiile, ceea ce ar  rezolva marea problemă a numărului de monede aflate în circulaţie.  Toate monedele nou-create ar rămâne în visteria băncilor centrale. În  acest fel, ar fi evitate oscilaţiile excesive de preţuri, o consecinţă a  deprecierii rapide a monedei digitale naţionale. 

Dar ca să verifice toate tranzacţiile, băncile centrale ar trebui să  aibă foarte multe computere foarte performante sau ar putea recurge la  ajutorul companiilor cu servere puternice care să ofere, contra unor  comisioane, puterea de calcul necesară verificării tranzacţiilor.

În acest context, sistemul financiar nu ar fi cu nimic mai diferit decât  cel de acum. Totodată, monedele digitale nu s-ar diferenţia de simplele  metode electronice, pe care băncile centrale le emit dintr-un singur  clic şi care au nevoie de intermediari autorizaţi pentru verificarea  tranzacţiilor. Tocmai de aceea, băncilor centrale le va fi foarte greu  să copieze modelul Bitcoin fără riscurile de instabilitate ale acestui  tip de monedă digitală.