Rata anuala a inflatiei in 2015

Inflatia in 2015  Rata anuala a inflatiei se va plasa sub nivelul minim al intervalului de variatie, respectiv 1,5%, pana la finalul lunii septembrie a acestui an, punctul cel mai de jos fiind prevazut pentru luna februarie cand se va apropia de zero, in principal datorita preturilor scazute la titei pe plan international si a embargoului impus Rusiei, care duce la redirectionarea pe piata din Romania a unui surplus de marfuri alimentare, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei, transmite Agerpres (9 februarie).
“Traiectoria proiectata prevede plasarea ratei anuale a inflatiei sub limita inferioara a intervalului de variatie din jurul tintei centrale pana la finele trimestrului III 2015, urmata de reintrarea in interiorul acestuia, in trimestrul urmator, si de mentinerea la valori inferioare tintei centrale de 2,5% pana la orizontul prognozei (finalul anului 2016 — n.r.). Punctul cel mai de jos al inflatiei este prevazut a fi in februarie, dupa care, datorita efectului de baza, chiar daca cresterile lunare vor fi extrem de mici, vom avea cresteri ale indicilor (IPC) datorita efectului de baza pana in septembrie”, a explicat guvernatorul BNR.
Potrivit estimarilor BNR, in ianuarie 2015, inflatia anuala va fi in jur de 0,3%, iar in februarie este de asteptat ca indicele sa se duca spre zero. In plus, pentru intregul an 2015, banca centrala estimeaza ca rata inflatiei va depinde in mare masura de efectul de baza. “In vara anului trecut am avut cresteri negative sensibile. In consecinta, s-ar putea sa avem urmatorul scenariu: cresteri lunare zero, in schimb, datorita efectului de baza care actioneaza invers, indicele sa creasca cu negativul din anul precedent. Si aceasta este principala motivatie a curbei de inflatiei: efectul de baza”, a explicat Isarescu.
Potrivit Raportului trimestrial asupra inflatiei, cauzele de abatere in sus a inflatiei de la traiectoria stabilita de banca centrala ar putea fi volatilitatea fluxurilor de capital adresate economiilor emergente, in contextul reamplificarii tensiunilor geopolitice, perspectivele de evolutie ale economiilor zonei euro (in contextul situatiei din Grecia) si ale celor emergente majore. De asemenea, un risc de crestere peste asteptari a preturilor de consum vine, potrivit BNR, din incertitudinile privind implementarea ferma si consecventa a setului de reforme structurale si de masuri convenit cu institutiile internationale (UE, FMI si BM).
Guvernatorul BNR a amintit ca, la finalul anului 2014, inflatia s-a situat cu mult sub limita inferioara a intervalului de variatie, in special din cauza scaderii cotatiilor la titei pe plan international, cu mult peste asteptarile principalilor observatori ai preturilor pe plan international.
Un alt factor care a dus la scaderea indicelui preturilor de consum este cel legat de preturile volatile (legume, fructe, oua), care au scazut datorita productiei agricole bune dar si importurilor de produse alimentare redirectionate pe piata din Romania din cauza embargoului impus Rusiei.
In plus, alti factori care au contribuit la scaderea inflatiei au fost efectul de baza favorabil la nivelul preturilor administrate, cererea inca scazuta, expectatiile inflationiste tot mai reduse si inflatia tot mai mica din tarile europene. In schimb, la cresterea preturilor de consum in 2014 a contribuit deprecierea leului fata de dolarul american.
“Anticipatiile inflationiste se situeaza in jurul tintei de 2,5%, ceea ce inseamna ca perceptia publicului este ca aceasta supraperformanta a inflatiei (scaderea sub intervalul de variatie) este un lucru temporar”, a explicat Isarescu.
BNR a revizuit, recent, prognoza de inflatie pentru 2015 de la 2,2% la 2,1%, iar pentru finalul anului 2016 a anuntat o prognoza de 2,4%. Tinta stationara pe termen mediu este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Sursa: Fabrica de bani