Iniţiativă de ocupare a tinerilor

POCU: Romania ar putea primi 31,8 milioane de euro prefinantare in cadrul Initiativei de ocupare a tinerilor

10 februarie 2015

Romania ar putea primi aproximativ 32 de milioane de euro pentru prefinantarea proiectelor din cadrul Initiativei de ocupare a tinerilor (YEI), imediat dupa adoptarea programului operational pentru capitalul uman, adoptare ce se preconizeaza a avea loc pana la sfarsitul lunii martie.
Romania are alocat, prin intermediul Initiativei, un volum total de 105.994.315 euro pentru perioada 2014-2015. Pentru a veni in sprijinul Romaniei si celorlalte state membre eligibile, Comisia a propus ca o treime din totalul alocat YEI (3,2 miliarde), adica 1 miliard de euro, sa fie pus la dispozitia statelor membre inca din acest an. In termeni practici, prefinantarea primita de Romania ar putea ajunge astfel la 31,8 milioane de euro (adica, de 20 de ori mai mare fata de nivelul initial prevazut de 1,6 mil.).
Propunerea Comisiei trebuie sa fie adoptata de Parlamentul European si de Consiliul de Ministri al UE.
Context
Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor are in vedere finantarea unor activitati de sprijinire directa a tinerilor care nu sunt incadrati profesional, precum si a celor care nu urmeaza niciun program educational sau de formare (asa-numitii NEET1). Categoria de varsta avuta in vedere sunt tinerii sub 25 de ani sau, atunci cand statele membre considera adecvat, de sub 30 de ani.
Finantarea prin intermediul Initiativei poate fi utilizata pentru activitati, cum ar fi:

  • organizarea de stagii si ucenicii de inalta calitate;
  • oportunitati de prima angajare (cu o durata de cel putin 6 luni);
  • sprijin pentru demararea afacerilor pentru tinerii antreprenori (prin programe de mentorat si facilitarea accesului la finantari);
  • educatie si formare profesionala de calitate.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene