Bani pentru proiecte doar pe terenuri agricole intabulate

România pregăteşte intabularea terenurilor agricole. Intabularea terenurilor agricole se va face cu fonduri europene şi din bugetul statului, potrivit reprezentaţilor Ministerului Agriculturii.
 Începând de anul acesta, România trebuie să înceapă cadastrarea terenurilor agricole, pentru că din 2020, fondurile în agricultură se vor acorda doar pe exploataţie, nu şi pe unitatea de suprafaţă. Sunt vizate terenurilor fermierilor care vor să propună proiecte pentru a obţine fonduri europene în agricultură sau bani de la statul român.
În total, această campanie ar urma să aibă un buget de 415 milioane de euro, din care 265 de milioane de euro vin din fonduri europene şi 150 de milioane de euro de la statul român. „Cred că este o sumă acoperitoare pentru cele 14 milioane de hectare extravilan, arabil plus agricol. Din calculele noastre este vorba de un cost de 30 de euro pe hectar. Intabularea este extrem de necesară, pentru că, începând cu anul 2020, plăţile în agricultura europeană se vor schimba. Va intra un nou sistem de plată şi din 2020 nu vom mai plăti dacă nu aveam totul intabulat”, a precizat Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Fonduri europene în agricultură 2015
Legat de fonduri europene în agricultură, zilele trecute, Ministerul Agriculturii a anunţat că vrea să-şi asume răspunderea pentru a acorda fonduri proiectelor fermierilor români începând din următoarea perioadă. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat la Bruxelles, după o întâlnire pe care a avut-o cu comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, că vrea să pună la dispoziţia fermierilor primele fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 din primele luni ale anului 2015. Acest lucru ar urma să se întâmple pe răspunderea statutului român, pentru că în acest moment nu se aşteaptă ca proiectul ministerului să fie aprobat de Comisia Europeană, întrucât nu s-a adoptat un buget al Uniunii Europene pe 2015. „Cea mai importantă discuţie pe care am avut-o cu comisarul Phil Hogan s-a referit la stadiul în care se află negocierile privind aprobarea PNDR 2014-2020. Sigur că nu avem aşteptări privind aprobarea oficială a Programului în acest moment, pentru că acest lucru nu se va întâmpla până când nu va fi aprobat bugetul la nivel european, dar în luna martie 2014 vom avea o aprobare neoficială, până atunci România având posibilitatea să deschidă pe raspunderea statului membru anumite măsuri – cele de investiţii şi cele pentru tinerii fermieri. Ne-am angajat în faţa fermierilor că le vom pune la dispoziţie fonduri europene din primele luni ale anului şi vrem să ne ţinem de promisiune”, a declarat ministrul Constantin.

Citeste mai mult: adev.ro/niw27p