Energie regenerabila

 

Trei semne care anunță era energiilor regenerabile

Green Report

Balanța dintre energiile poluatoare și energiile regenerabile a ajuns deja într-un punct critic. Potrivit unei analize realizată de GreenBiz.com, echilibrul pare a se rupe în favoarea celor din urmă, situație care este încurajată atât de politicile adoptate de statele lumii, cât și de sectorul bancar la nivel global.

 

Scad prețurile

Costul energiilor regenerabile scade vizibil de la an la an, iar situația pare să continue și în următorii ani. Costul energiei produse de centralele fotovoltaice din Germania, Italia și Spania a reușit să intre în competiție directă cu cel al energiei convenționale. De asemenea, construcția de ferme eoliene a realizat paritatea costurilor cu cele mai scumpe centrale electrice pe cărbune din Europa. Potrivit Citi Research, «costurile pentru energia solară și eoliană sunt în scădere rapid, cu rate de aproximativ 30% pentru solar și 7,4% pentru vânt».

Guvernele marilor puteri economice adoptă politici de susținere

În acest an China a marcat o premieră mondială. Consumul de cărbune a scăzut în această țară cu câteva procente pentru prima oară în ultimii 100 de ani. În ciuda acestui fapt, economia chineză  și-a păstrat creșterea economică de peste 7%, dovedind faptul că o creștere economică sănătoasă nu depinde de cantitatea de petrol sau cărbune arsă.

De asemenea, India, un alt stat recunoscut pentru cantitatea de emisii de CO2 produse, a decis să sprijine financiar dezvoltarea energiilor regenerabile astfel încât în ultimul trimestru finanțările atrase de proiectele fotovoltaice au fost de peste cinci ori mai mari decât proiectele energetice pe bază de cărbune.

Băncile își redirecționează finanțările

UBS, cea mai mare bancă elvețiană, a declarat că proiectele de centralele electrice de mari dimensiuni, pe cărbune sau gaze, vor deveni irelevante în viitor, iar Citigroup s-a alăturat celor care declară începutul erei energiilor regenerabile. Luna trecută Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, a declarat că dacă vrem cu adevărat să prevenim schimbările climatice periculoase atunci n-ar mai trebui să folosim ca sursă de energie niciun combustibil fosil. De asemenea, în urmă cu două săptămâni, Banca Mondială a anunțat că nu va mai investi în proiecte pe bază de cărbune, doar dacă este un caz de „nevoie extremă”.

În România, potrivit Departamentului pentru Energie, ponderea electricităţii produse din surse regenerabile în consumul final brut de energie electrică al ţării în 2013 a fost de 41%, peste ţinta de 38% asumată de România pentru anul 2020, şi peste ţinta intermediară de 35% indicată pentru anul 2015. În momentul de față România are instalați 3.171 MW în surse eoliene, 1.287 MW în centrale fotovoltaice, 573 MW în microhidrocentrale și 102 MW în instalații pe biomasă.