PNDR: absorbtie 83%

PNDR: absorbtie 83%

Fabrica de Bani

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013 este unul dintre cele mai bune programe de finantare europeana derulate in Romania, care a adus agriculturii si spatiului rural din Romania peste 7,3 miliarde de euro in ultimii 7 ani si a atins o rata de absorbtie de 83%, a afirmat, intr-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, David Eugen Popescu.
Seful AFIR considera ca pana la finalul perioadei de programare, respectiv 31 decembrie 2015, rata absorbtiei se va apropia de 100%, chiar daca este de asteptat “sa fim obligati sa dejangajam o mica parte din fondurile europene acordate”.
In ceea ce priveste corectiile financiare aplicate Romaniei in perioada 2007-2013, Eugen Popescu afirma ca suma returnata la bugetul Uniunii Europene este de aproximativ 60 de milioane de euro, aceste corectii fiind aplicate din cauza identificarii de catre Comisia Europeana a unor nereguli facute de beneficiarii PNDR in implementarea proiectelor. Cu toate acestea, sumele retinute nu depasesc 1% din totalul platilor efectuate, subliniaza directorul general al AFIR.
Potrivit sursei citate, primele masuri din noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 ar putea fi deschise in luna martie 2015, daca in perioada imediat urmatoare Comisia Europeana va comunica acordul de principiu in baza unei adrese oficiale transmise de Ministerul Agriculturii.
Eugen Popescu apreciaza ca fondurile europene nerambursabile, in cei 7 ani de investitii, au mers catre nu mai putin de 75.000 de fermieri, din care aproape 13.000 sunt tineri, iar numarul locurilor de munca create in mediul rural la proiectele finalizate este de aproape 42.000. Citeste interviul pe site-ul Agerpres (21 ianuarie).