Prioritate pentru rezolvarea problemei sărăciei în România

Corina Crețu: Fondurile de dezvoltare regională trebuie folosite cu prioritate pentru rezolvarea problemei sărăciei în România

Agerpres

Cu peste 40% din populație aflată la limita sărăciei și a excluderii sociale, România are de gestionat o problemă socială foarte gravă, iar fondurile de dezvoltare regională trebuie folosite cu prioritate pentru rezolvarea acestei probleme, a declarat comisarul european pentru Politici Regionale Corina Crețu, care s-a întâlnit joi la Bruxelles cu Rovana Plumb, Ministrul Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice din România.

«Drumurile și autostrăzile sunt importante pentru România, dar la fel importantă trebuie să fie combaterea sărăciei», a precizat Corina Crețu, citată într-un comunicat transmis vineri de cabinetul său.

«Salut preocuparea doamnei ministru pentru categoriile sociale defavorizate din România și eforturile depuse de dumneaei pentru ameliorarea situației acestora», a declarat comisarul european.

În cadrul întâlnirii, comisarul a arătat că mai sunt pași importanți de făcut în această direcție. «Faptul că nu avem nici la ora actuală o hartă a priorităților pe infrastructură socială este o problemă. Am recomandat Executivului de la București să încurajeze o mai bună colaborare între Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Fondurilor Europene pentru ca această    pre-condiție a accesării fondurilor în perioada 20014-2020 să fie îndeplinită», a precizat comisarul european.

Întrucât România este țara cu cei mai mulți copii abandonați din Europa (în fiecare zi, în România este abandonat un copil), Comisia urmărește cu mare atenție această problemă, se menționează în comunicat.

«În legătură cu acești copii, Comisia Europeană are o politică foarte fermă de încurajare a trecerii de la centrele de tip vechi de tip orfelinat la creșterea lor în case de tip familial, iar eu însămi m-am exprimat în repetate rânduri în legătură cu acest imperativ. Cu toate acestea, în România, în perioada 2007-2013 a continuat să se finanțeze din bani europeni construcția de centre de tip vechi, ceea ce este regretabil. Mă bucur că, în perioada 2014-2020 România și-a luat angajamentul, prin semnarea Acordului de Parteneriat, de a nu mai finanța construcția acestor centre de tip vechi și vreau să știți că voi veghea personal ca această promisiune să fie respectată», a mai declarat comisarul Corina Crețu.