Noi norme europene au intrat în vigoare

Noi norme europene au intrat în vigoare: O hotărâre civilă sau comercială executorie în România se va putea aplica automat şi în restul UE

HotNews.ro

 

O hotărâre judecătorească civilă sau comercială în justiţie, executorie în România, se va aplica automat în oricare alt stat al Uniunii Europene şi invers, potrivit unor norme europene privind hotărârile transfrontaliere, care au intrat în vigoare începând cu sfârşitul săptămânii trecute, scrie HotNews.ro. Potrivit Comisiei Europene, noile norme dau posibilitatea agenţilor economici şi consumatorilor să îşi soluţioneze mai uşor litigiile transfrontaliere. Astfel, executivul comunitar estimează că se vor face economii anuale de 48 de milioane de euro în Uniunea Europeană.

«Normele desfiinţează procedura de recunoastere în alte state ale UE a hotărârilor în materie civila şi comercială, procedură costisitoare şi de lungă durată la care se recurge actualmente de 10.000 de ori pe an», a menţionat Comisia, într-un comunicat.

Aceste hotărâri transfrontaliere vor deveni automat executorii în întreaga UE. Consumatorii vor fi mai bine protejati atunci când fac achiziţii de la comercianţi din afara UE, iar agenţii economici vor beneficia de o securitate juridică mai mare atunci când desfăşoară activităţi comerciale în UE, susţine sursa citată.

Potrivit CE, normele europene prevăd următoarele îmbunătăţiri:

  • O hotărâre în materie civilă şi comercială care are titlu executoriu într-un stat membru va fi automat executorie în toate statele UE. Normele desfiinţează actuala procedură intermediară greoaie – procedura de exequatur. Costul tipic al acestei proceduri variază între 2.000 şi 3.000 EUR, în funcţie de statul membru, dar se poate ridica până la 12.700 EUR dacă se includ onorariile avocaţilor, costurile cu traducerea şi cheltuielile de judecată. In aproape 95 % din cazuri, această procedură era o pură formalitate.
  • Din momentul în care o hotărâre este pronunţată în orice stat membru, creditorul în cauză va putea obţine executarea acesteia în orice alt stat membru, ceea ce înseamnă că firmele şi cetăţenii vor putea să îşi recupereze banii mai repede, mai uşor şi fără costuri suplimentare. In împrejurări excepţionale, va fi în continuare posibil ca instanţele să blocheze executarea hotărârii, de exemplu dacă instanţa din celălalt stat membru a încălcat dreptul la un proces echitabil.
  • Consumatorii şi angajatii vor fi mai bine protejati în litigiile în instanţă care implică state din afara UE. Până în prezent, consumatorii s-au găsit de multe ori în imposibilitatea de a-şi exercita drepturile atunci cand achiziţionau bunuri de la un comerciant situat într-o ţară din afara UE care vindea produse într-un stat membru al UE. In conformitate cu noile norme, în cazul oricărui litigiu de acest gen consumatorul va putea recurge la instanţele din ţara unde îşi are reşedinţa, nemaifiind nevoit să apeleze la instanţele statului din afara UE.
  • Noile norme vor permite, de asemenea, angajaţilor care lucrează în UE să iniţieze proceduri judiciare împotriva angajatorilor situaţi într-o ţară din afara UE recurgând la instanţele din statul membru în care îşi desfăşoara în mod curent activitatea.
  • Va creşte securitatea juridică în ceea ce priveste acordurile de alegere a forului între societăţi comerciale. In trecut, acordurile de alegere a forului puteau fi conturnate prin declanşarea litigiului într-o instanţă din alt stat membru al UE (şi nu în forul ales), pentru a întârzia solutionarea litigiului. Noile norme în vigoare de mâine vor pune capăt acestor tactici abuzive, garantând că forul ales beneficiază de prioritate în cazul unor proceduri paralele.

Noile norme europene au fost adoptate în urma unui studiu din 2010 prin care s-a constatat că aproape 40% din agenţii economici ar fi mai înclinaţi să desfăşoare activităţi comerciale pe pieţe din afara ţării lor dacă s-ar simplifica procedurile de soluţionare a litigiilor în instanţă în străinătate.

Comisia Europeana a propus în 2010 reformarea Regulamentului Bruxelles I. In urma aprobării de către Parlamentul European şi de către statele membre, normele au intrat în vigoare pe 10 ianuarie 2015, la doi ani după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Reforma vizează eficientizarea cooperării judiciare civile în Uniunea Europeană, în special prin asigurarea recunoaşterii şi executării fără dificultate a hotărârilor în alte state membre.