Companiile din Sibiu

Companiile din Sibiu au înregistrat cea mai mare marjă de profit din România în 2013

Businessmagazin.ro

Sibiu, judeţ în care funcţionau anul trecut circa 13.800 de societăţi, se află pe primul loc în topul celor mai mari marje totale de profit înregistrate de companii, cu un nivel de 8%, peste media naţională de 6%, arată calculele ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

 

În 2013, profitul net al companiilor din judeţul Sibiu s-a cifrat la circa 2,4 miliarde de lei. Cu această valoare, Sibiul se află pe locul trei după judeţe precum Timiş (2,7 miliarde de lei) şi Cluj (aproape 3 miliarde de lei), potrivit Ziarului Financiar.

Cea mai mare companie din judeţul Sibiu în funcţie de cifra de afaceri totală este Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România de stat, cu un rulaj de circa 3,9 miliarde de lei anul trecut, un profit net de 995 milioane de lei şi un număr de 6.297 de salariaţi.

Marea majoritate a celor mai mari companii din judeţul Sibiu sunt înregistrate chiar în municipiul Sibiu, principalul motor economic al sudului Transilvaniei şi un centru industrial important.

Cele mai mari companii din municipiul Sibiu sunt Continental Automotive Systems (componente auto), Polisano (servicii medicale şi farma), Carpatica Asig (asigurări), Marquardt Schaltsysteme (componente auto), Ambient (materiale de construcţii), Compa (componente auto) şi Takata (componente auto).

Totodată, Sibiul se află pe locurile fruntaşe în România în ceea ce priveşte cifra de afaceri medie a companiilor. Anul trecut, fiecare companie din judeţ a realizat un rulaj de peste 2 milioane de lei, cu 15% mai mult comparativ cu media înregistrată la nivel naţional, mai notează ZF. Judeţul Sibiu, în care trăiesc circa 400.000 de oameni, a ajuns în ultimii ani un punct de atrac­ţie pentru investitorii străini, în special din in­dustria componentelor auto, care a dus PIB-ul per capita cu 8% peste media naţională, până la 7.563 de euro, şi salariul mediu net în luna august la 1.729 de lei, nu cu mult peste nivelul de 1.683 de lei la nivelul întregii ţări.