Comisia Europeană a început cu România „road-show-ul”

Comisia Europeană a început cu România „road-show-ul“ privind planul de investiţii de 315 mld. euro. «Lipsa de încredere, birocraţia şi lipsa de competitivitate a statelor UE sunt motive pentru care economia nu creşte»

Ziarul Financiar.ro,

  Economia nu creşte din cauza lipsei de com­petitivitate   a statelor din Uniunea Euro­peană (UE), a birocraţiei ridicate din unele ţări   şi a lipsei de încredere a sectorului privat în viitorul economiei, consideră   Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei europene pentru locuri de muncă,   creştere economică, investiţii şi competitivitate.

România a fost aleasă ca prima ţară pentru „road-show-ul“ Comisiei Europene privind planul de investiţii de 315 mld. euro anunţat de preşedintele Jean-Claude Juncker la finalul lunii noiembrie. Ieri vicepreşedintele CE, finlandezul Jyrki Katainen, a fost prezent la Bucureşti şi a susţinut o prezentare la BNR, s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta şi a fost prezent la o dezbatere cu studenţii Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE).

«Un motiv pentru care economia nu creşte este lipsa de competitivitate a statelor din Uniunea Europeană. De asemenea, birocraţia este ridicată în unele state, iar sectorul privat nu are încredere în viitorul economiei. Cine ar putea investi într-o ţară dacă nu are încredere în viitor?», a declarat Katainen.

Investiţiile au scăzut accentuat de la începutul crizei financiare, în 2008. Reducerea investiţiilor, rezultatul neîncrederii oamenilor de afaceri şi al reducerilor cheltuielilor de către guverne, a continuat să frâneze economia zonei euro în al treilea trimestru şi a adus-o aproape de stagnare. Reducerea prognozelor economice pe toată linia pentru zona euro şi datele descurajante din punct de vedere macro­eco­nomic privind evoluţia preţurilor indică faptul că o formă puternică de stimulare eco­nomică este inevitabilă pentru ca zona euro să nu intre în recesiune anul viitor. Iar cei mai importanţi parteneri comerciali şi investitori ai României vin din zona euro.

Europa are nevoie de creştere economică şi de locuri de muncă şi sunt necesare acţiuni importante pentru a încuraja investiţiile publice şi private, a mai spus Katainen.

Comisia Europeană a lansat un fond de 21 mld. euro, pentru proiecte strategice, despre care estimează că va genera investiţii în valoare totală de 315 mld. euro la nivel european în perioada 2015-2017. Practic, CE instituie un nou Fond European pentru Investiţii Strategice (EFSI), în parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI). Din valoarea totală a fondului de 21 mld. euro, 16 mld. euro vin de la bugetul UE, iar 5 mld. euro vin de la BEI. Efectul de multiplicare luat în calcul este de 1:15, astfel că fondul de 21 mld. euro ar genera investiţii publice şi private cu o valoare totală de 15 ori mai mare. Cele 16 mld. euro de la CE merg spre investiţii de termen lung, estimate în economia reală la 240 mld. euro până în 2017. Iar banii de la BEI merg spre întreprinderi mici şi mijlocii (IMM), care ar investi aproximativ 75 mld. euro în economia reală în acelaşi interval.